O nouă avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol
După ce s-a aflat sub atenţionare cu cod galben de ninsori, vânt puternic şi polei,meteorologii au emis o nouă averizare de cod portocaliu.
Articol de Radio România, 05 Februarie 2012, 09:18
UPDATE Administratia Nationala de Meteorologie a emis duminică, o nouă averizare cod portocaliu de ninsori, intensificari ale vântului, viscol, polei de duminică, ora 18,00 şi până pe 8 februarie, ora 10.00.
În intervalul menţionat va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
Viscolul se va manifesta în noaptea de 5 spre 6 februarie în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni menţionate, atingând intensitatea maximă în perioada 6 februarie ora 14 - 7 februarie ora 18.00-
La începutul intervalului, în Dobrogea şi estul Munteniei vor mai fi precipitaţii mixte şi se va menţine poleiul.
Foto: Cod portocaliu emis de ANMH
Douăzeci şi două de drumuri naţionale şi autostrada A 2 Bucureşti-Constanţa sunt închise, duminică, din cauza ninsorilor abundente, poleiului şi vântului puternic.
A fost cod galben
În mai multe zone din ţară, inclusiv în Bucureşti, a plouat aproape toată noaptea de sâmbătă spre duminică.
Meteorologii spun că acest fenomen al "ploii îngheţate", prognozat pentru sudul şi sud-estul ţării, se poate extinde şi poate apărea poleiul, care ar crea mari probleme în transportul rutier.
De altfel, până duminică seara este în vigoare o atenţionare cu cod galben de ninsori, vânt puternic şi polei, valabilă pentru toată ţară.
Foto: Atenţionare meteo cod galben în toată ţară, în perioada 03 februarie, ora 10:00 - 05 februarie, ora 20:00.
Sursa: ANMH
În continuare mai multe drumuri importante sunt închise din cauza condiţiilor meteo.
⇒Pe 11 drumuri naţionale şi pe autostrada A1 nu se circulă, iar pe unele sunt impuse restricţii.
Circulaţia este întreruptă din cauza poleiului, a zăpezii şi a viscolului pe următoarele artere rutiere:
►Autostrada A2, sectorul Bucureşti - Lehliu ►DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila
►DN1D Albeşti-Paleologu - Urziceni ►DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila
►DN 23A Focşani - Gologanu ►DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti
►DN 2C Costeşti - Padina ►DN 2N Bogza - Dumbrăveni - Jitia
►DN 2R Jitia - Vintileasca, DN 2B Buzău - Brăila ►DN 11A Adjud - Vaslui
►DN5 Bucureşti-Giurgiu.
⇒Sunt impuse restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale, după cum urmează: restricţie pentru traficul greu peste 3,5 tone pe DN 5B Vlasiu - Giurgiu şi pe DN 2 Bucureşti - Urziceni şi Urziceni - Buzău.
Restricţie pentru traficul greu peste 7,5 tone avem pe DN 10 Buzău - Braşov şi pe DN 3A Lehliu Gară - Feteşti.
34 români au murit de când a început frigul
Premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor, la o videoconferinţă convocată sâmbătă, , vigilenţă maximă şi cooperare cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor pentru a menţine sub control situaţia creată de vremea rea.
La aceeaşi videoconferinţă, ministrul de interne, Traian Igaş, a anunţat că 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în România de la începutul valului de frig.
În ultimele 24 de ore, patru persoane au murit din cauza gerului, în judeţele Cluj, Vrancea, Mureş şi Suceava.
Sate izolate în Buzău
În judeţul Buzău există zone greu accesibile şi în condiţii normale de vreme, însă acum sunt sate izolate de cel puţin câteva zile, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Cristina Moise.
În condiţiile în care sunt 17 drumuri judeţene parţial sau total blocate şi numărul satelor izolate este de ordinul zecilor.
În zonele - Murgeşti, Pardoşi sau Bisoca din judeţul Buzău oamenii primesc pâinea trasă cu sania, spun aurorităţile locale.
Nicu Năstase, primarul comunii Smeeni, afirmă că are 300 de pâini pe care să le distribuie câtorva magazine.
În această localitate, autorităţile locale au început să taie plopii de pe marginea unui drum şi să-i dea ca lemn de foc oamenilor descoperiţi îngheţaţi în casă.
Şi satul Arcanu,a rămas izolat sâmbătă noaptea , iar primarul spune că acolo sunt şi câteva maşini blocate, însă se intră cu utilajele pentru deszăpezire.
În continuare, cele mai dificile situaţii din judeţul Buzău sunt în zone de Bărăgan, unde zăpada a fost viscolită şi în cursul nopţii.
Potrivit plutonierului Marius Sârbescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de la o oră la alta creşte numărul localităţilor fără curent electric, dar şi al copacilor prăbuşiţi sub greutatea gheţii.
Până acum sunt mai multe cartiere din oraşul Buzău şi 87 de localităţi din judeţ fără curent electric.
260 de morţi în Europa
Bilanţul victimelor provocate de o săptămână de ger şi zăpadă în Europa este tot mai mare.
Până sâmbătă seara au fost număraţi cel puţin 260 de morţi.
Cel mai grav este în Ucraina unde se înregistrează 122 de decese, iar adăposturile de urgenţă au găzduit deja 65 de mii de persoane.
Europa, sub atenţionare
În mai multe zone din Serbia a fost declarată stare de urgenţă, cu sute de persoane blocate în casele lor, în timp ce în Bosnia zăpada înaltă de un metru a paralizat capitala Sarajevo.
A nins sâmbătă şi în Ungaria, dând peste cap circulaţia rutieră şi feroviară în unele regiuni în special în nord-est.
Ninsorile şi viscolul au cauzat probleme şi pe calea ferată în principal pe liniile din zona de est şi de sud a ţării unde mai multe trenuri au circulat cu întârzieri semnificative.
Sâmbătă, în Ungaria au fost în vigoare atenţionări cu cod roşu de ninsori şi viscol valabile pentru o mare parte a ţării, transmite corespondentul Radio România, Emil Groza.
Duminică, cu excepţia a două judeţe, din nord-estul ţării în care va fi în vigoare o atenţionare cu cod portocaliu de viscol, majoritatea regiunilor Ungariei se vor afla sub incidenţa codului galben de ger, meteorologii avertizând că în zonele respective temperturile pot să scadă sub minus 15 grade Celsius.
Temperaturile neobişnuit de scăzute şi zăpada nu au ocolit nici vestul şi sudul continentului.
Roma a fost practic paralizată de ninsori care au afectat o mare parte din peninsulă, inclusiv regiunea oraşului Napoli.
În Spania s-au înregistrat chiar şi minus 13 grade şi vântul a depăşit 100 de kilometri pe oră.
Probleme au fost şi în Marea Britanie.
O treime din cursele de pe aeroportul Heathrow din Londra au fost anulate din cauza zăpezii abundente.