"Nu putem face reorganizare anul acesta"
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, vineri, la Cluj Napoca că a aflat de propunerea PDL de reorganizare în 12 -14 regiuni doar din presă şi că în coaliţie nu s-a discutat despre această variantă.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Octombrie 2011, 13:06
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că nu ştie nimic oficial de vreo variantă de reorganizare teritorială.
"Repet ca un elev de clasa a III-a: nu cred că până la alegerile din 2012 putem face o reorganizare administrativă. Nu neg nevoia unei reforme administrative, dar nu văd cum am putea face până în 2012, din varii motive. Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ. La noi şi o lege simplă se aplică foarte greu - Legea învăţământului -, darămite când e vorba de o reformă administrativă, când arunci toată ţara într-o schimbare totală administrativă. Nici din punct de vedere politic nu văd cum am putea găsi o soluţie acceptată pentru toată lumea din coaliţie, că nu mai vorbesc de opoziţie. Oficial nimeni nu numai că nu ne-a prezentat, dar nici nu ne-a zis nimic despre această variantă. Noi nu am discutat despre această variantă, de fapt noi nu am discutat despre nicio variantă'", a precizat Kelemen Hunor.
UDMR susţine un sistem electoral mixt
De asemenea, preşedintele UDMR a anunţat că formaţiunea sa propune un sistem electoral mixt prin care la Senat să fie aleşi câte doi senatori din fiecare judeţ şi astfel, numărul senatorilor ar scădea sub 100.
"Noi am mai propus o schimbare, ca o temă de gândire, ca la nivelul Senatului, în sensul de a reduce numărul senatorilor, fiecare judeţ să aibă câte doi senatori, indiferent de mărimea judeţului şi fiecare sector câte un senator. Asta ar însemna că am avea un senat sub 100 de membri, un Senat care ar reflecta o altă gândire spre viitor. În acelaşi timp, pentru Senat putem să mergem chiar mai departe, să fie ales pe colegii uninominale, fără listă naţională, ceea ce ar însemna o noutate. Este o temă care trebuie dezbătută, analizată. La Camera Deputaţilor am propus să rămână aşa cum e acum, numărul de deputaţi, nicio schimbare şi un sistem mixt pentru o compensare'', a precizat Kelemen Hunor.
Potrivit preşedintelui UDMR, în cazul adoptării acestui sistem, pentru alegerile la Senat în fiecare judeţ ar urma să existe câte două colegii, iar primii clasaţi să devină senatori.
Kelemen Hunor a menţionat că e necesar un sistem electoral mixt pentru a nu se pierde niciun vot al alegătorilor.
''Sunt convins că vom găsi o soluţie concretă, astfel încât sistemul proporţional să funcţioneze, fiecare vot să fie transformat în mandat, să nu se piardă niciun vot exprimat din partea niciunui cetăţean. (...) Sistem mixt înseamnă că 50, 55, 60% din mandate vor fi obţinute în colegii uninominale, restul mandatelor vor fi obţinute de pe o listă naţională'', a adăugat Kelemen Hunor.
El a precizat că această propunere trebuie discutată cât mai repede şi luată o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii în curs pentru a exista timpul necesar modificării legislaţiei, în paralel cu demersul de comasare a alegerilor.
''Comasarea alegerilor trebuie să meargă împreună cu acest sistem regândit, sistemul electoral, şi dacă promovăm un act normativ privind comasarea alegerilor, adică prelungirea mandatului aleşilor locali, trebuie dublat de acest act normativ privind sistemul electoral'', a afirmat Kelemen Hunor.