Noul preşedinte al SRR ar putea fi votat de Parlament în sesiunea extraordinară
Societatea Română de Radiodifuziune ar putea avea un nou preşedinte-director general, săptămâna viitoare, când va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iunie 2012, 16:38
Deputatul PSD, Valeriu Zgonea a declarat pentru Radio România că este posibil ca pe ordinea de zi a sesiunii exatraodinare a Parlamentului de săptâmâna viitoare să fie introdus pe ordinea de zi votul pentru un nou preşedinte al Societatăţii Române de Radiodifuziune.
Vineri, actualul preşedinte, András István Demeter, a solicitat celor două Camere ale Parlamentului României eliberarea din funcţie.
András István Demeter a anunţat că solicită eliberarea din funcţie, deoarece autorităţile competente ale statului nu au respectat dispoziţiile imperative ale Legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel difuzarea programelor sale.
Preşedintele radioului public precizează într-o scrisoare trimisă preşedintelui Senatului şi al Camerei Deputaţilor, că "în ultimii 5 ani fondurile anuale alocate prin bugetul de stat pentru serviciile de radiocomunicaţii au fost sub necesarul real al radioului public".
Solicitarea înregistrată la Parlamentul României
AUDIO András István Demeter explică, pentru Radio România Actualităţi motivele solicitării eliberării din funcţie
Deputatul PSD, Valeriu Zgonea a precizat că, potrivit legii, USL va cere actualului Consiliu de Administraţie al SRR să numească un nou preşedinte, care trebuie votat de Parlament.
"Am aflat cu stupefacţie că preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune şi-a depus demisia. Obligatoriu, conform legii suntem în procedură să cerem Consiliului de Administraţie să numească un nou preşedinte şi acesta să fie votat de Parlament", a spus Zgonea.
Anastase: Noul preşedinte al Radioului Public "va fi votat de plenul Parlamentului"
Noul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune va fi ales de Consiliul de Administraţie al instituţiei şi votat în plenul comun al Parlamentului, a declarat vineri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Ea a precizat că demisia lui András István Demeter, preşedinte-director general demisionar, va fi transmisă Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului, iar acestea vor iniţia procedura pentru numirea unui nou director al SRR.
"Locul lui Demeter în Consiliul de Adminsitraţie va fi luat de supleantul propus de UDMR, iar Consiliul de Administraţie al SRR va alege un nou preşedinte-director general. Acesta va fi audiat în Comisiile de Cultură ale Parlamentului, după care va fi votat de plenul reunit", a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Agerpres.
Nicolăescu: Demisia lui Demeter Andras nu are legătură cu USL
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat că demisia lui András István Demeter din funcţia de preşedinte-director general al SRR nu are legătură cu USL, el punctând că dacă exista vreo problemă în acest sens rapoartele de activitate ale Radioului Public ar fi fost invalidate de Parlament.
Întrebat dacă demisia lui András István Demeter are legătură cu USL, Nicolăescu a răspuns:
"Nu am auzit să se pună în discuţie vreodată pentru că, dimpotrivă, am şi trecut rapoartele SRR. Dacă aveam vreo problemă puteam să le invalidăm şi de acolo se năştea demiterea CA şi a conducătorului instituţiei. Pe când noi, săptămâna trecută, am votat rapoartele", a spus Nicolăescu.
Nicolăescu a precizat că validarea unui nou preşedinte-director general al SRR va fi discutată săptămâna viitoare în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, când se va da un vot şi pentru propunerea pentru conducerea SRTV, Claudiu Săftoiu.
Kelemen: UDMR nu are ce să-i reproşeze lui Demeter
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a precizat vineri că a discutat de mai multe ori cu preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, despre decizia acestuia de a demisiona, punctând că o respectă şi că Uniunea îi mulţumeşte pentru ce a obţinut în cei doi ani de mandat şi nu are ce să-i reproşeze.
"Am avut mai multe discuţii cu domnul Demeter şi înainte şi după votul din Parlament privind raportul de activitate (al SRR - n.r.). Eu mă bucur că la dezbaterile privind raportul de activitate munca domnului Demeter a fost apreciată şi rapoartele au fost aprobate cu unanimitate de voturi în Comisii şi cu largă majoritate în plenul Camerelor reunite. Asta dovedeşte că din punctul de vedere al managementului instituţiei şi al politicilor editoriale nu a fost nimic de reproşat", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele UDMR.
El a precizat că există anumite probleme în cazul SRR, pe care le-a semnalat şi András István Demeter în scrisoarea trimisă vineri celor două Camere ale Parlamentului.
"Eu consider că această decizie trebuie respectată, trebuie acceptată ca atare. El nu renunţă şi la calitatea lui de membru în Consiliul de Administraţie (al SRR - n.r.), doar la cea de preşedinte director-general. Va activa în continuare în CA. Deci, radioul după această decizie rămâne cu un CA. Eu, şi în mod public, vreau să-i mulţumesc lui Demeter pentru tot ce a reuşit să obţină în doi ani de mandat cât a stat în fruntea radioului. Ştiam de această decizie şi o acceptăm. Din punctul nostru de vedere, al UDMR, nu există niciun reproş. Nu avem ce să-i reproşăm lui Demeter", a mai spus Kelemen.