Noul guvern, prezentat luni. Cine va face parte din Cabinetul Ponta?
Premierul dă asigurări că luni vom cunoaşte noua structură a Guvernului, care, în principiu, va continua proiectele USL. UDMR şi Gruparea Tăriceanu ar putea primi posturi în viitorul guvern.
Articol de Cătălin Purcaru, 28 Februarie 2014, 08:30
Noua structură a guvernului va fi prezentată luni, a anunţat premierul Victor Ponta.
El a ţinut să precizeze că noul cabinet va continua proiectele USL.
"Acest guvern îşi va duce la bun sfârşit mandatul, atât timp cât va avea sprijinul Parlamentului şi atât timp cât va aplica programul cu care am candidat în alegeri alături de domnul Crin Antonescu. Nu schimbăm acel program şi cred că ăsta este cel mai important lucru pentru cei care ne-au votat", a spus premierul.
Victor Ponta ia în calcul cooptarea UDMR la guvernare, dar aşteaptă decizia pe care această formaţiune politică o va lua sâmbătă la Târgu Mureş.
Până atunci, UDMR pune mai multe condiţii pentru a intra la guvernare pe teme economice, sociale şi respectarea drepturilor minorităţilor.
Gruparea Tăriceanu vizează portofolii în noul guvern
Nu este exclus ca din noul executiv să facă parte şi câţiva dintre cei care au ales să-l susţină pe fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu.
Deşi nu se vorbeşte încă de nume, Călin Popescu Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că acest lucru este posibil.
"În acest moment nu vreau să fac niciun fel de dezvăluire în legătură cu aceste chestiuni care, în mod normal, trebuie să se desfăşoare într-o manieră ceva mai discretă. Aşa consider eu şi primul-ministru şi vom face anunţurile la momentul potrivit", a spus ălin Popescu Tăriceanu.
Ponta, acuzat de "tentativă de mituire"
Liderul PNL, Crin Antonescu, îl acuza pe premierul Victor Ponta de tentativă de mituire prin oferirea de posturi de conducere în administraţia centrală şi cea locală unor liberali care ar decide să părăsească PNL pentru a se alătura lui Călin Popescu Tăriceanu.
În replică, Victor Ponta a afirmat că aceste acuzaţii nu sunt credibile, mai ales când vin din partea liderului unui partid care a avut 10 miniştri în guvernul USL.
Doar deputatul liberal Titi Holban a ales să părăsească PNL, nemulţumit de ruperea USL.
Deşi fostul ministrul liberal de interne, Radu Stroe, s-a arătat şi el nemulţumit de abandonarea proiectului USL, a precizat că nu va părăsi partidul.
Preşedinte PNL, Crin Antonescu, este convins că nu există niciun risc pentru partid, chiar dacă unii colegi au opţiuni diferite sau aleg să părăsească partidul.
"Sunt convins că nu există pericolul unei sciziuni, deci pericolul unei rupturi semnificative. Că pot fi câţiva parlamentari, la un total de 150, întotdeauna este posibil să se întâmple. Acest partid, pe care îl va forma domnul Tăriceanu, ar putea fi, pe lângă Partidul Conservator, cam ce este Partidul Conservator pe lângă Partidul Naţional Liberal şi ar putea fi acolo, la USD, dar USD reformator ar putea fi, dar nu USL", a spus Crin Antonescu.
"Mariajul" PNL - PSD continuă în teritoriu
În ciuda faptului că USL nu mai funcţionează la centru, majoritatea organizaţiilor PNL colaborează cu PSD în teritoriu.
Există însă şi câteva filiale indecise, dar şi organizaţii care nu au mai colaborat după câştigarea alegerilor din 2012.
Este cazul PNL Alba şi Vâlcea, care colaborează de mult timp cu PDL şi PP-DD pe plan local.
Democrat-liberalii îşi menţin părerea că PNL condus de Crin Antonescu nu reprezintă o opoziţie reală.
"Antonescu este mai rău decât Ponta sau Voiculescu, pentru că nu are principii. El este capabil să dea lovituri de stat şi apoi să spună că apără justiţia. Mă întreb cum au putut trimite liberalii atâţia penali în cel mai corupt şi mai toxic Guvern al României, guvernul USL", a spus prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul.
Ea consideră că liderul PNL, Crin Antonescu, chiar dacă a ales opoziţia, nu convinge pe nimeni şi nu are şanse în viitoarele alegeri prezidenţiale.