Nominalizarea şefilor DNA şi Parchetului General, amânată
Premierul Victor Ponta nu a făcut nicio nominalizare pentru şefia DNA şi a Parchetului General, la întâlnirea cu reprezentanţii CSM.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Aprilie 2013, 10:03
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că a avut o discuţie cu Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pe procedura de urmat în cazul numirii şefilor Parchetelor.
El a anunţat că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei
"N-am făcut niciun fel de nominalizare, nu am vorbit de niciun fel de nume. Am avut o discuţie cu Secţia de procurori despre procedură. Opinia este de a merge pe o procedură de selecţie. Am luat act de acest punct de vedere", a spus Ponta după ce a participat la şedinţa Secţiei de procurori a CSM.
Victor Ponta a adăugat că a propus o procedură directă de alegere a şefilor Parchetelor în care el să facă propunerile, CSM să audieze persoanele respective, după care preşedintele, eventual, să le numească.
"Secţia de procurori a avut o altă opţiune şi nu pot să fac altceva decât să o respect", a precizat premierul.
El a spus că îl va anunţa pe preşedintele Traian Băsescu despre faptul că nu va fi urmată o "procedură rapidă" pentru numirea noilor şefi ai Parchetelor.
"O să îl anunţ pe preşedinte că nu o să avem o procedură rapidă", a spus premierul.
Secţia de procurori a solicitat o procedură de selecţie a procurorilor-şefi
Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în unanimitate, i-a solicitat ministrului interimar al Justiţiei, Victor Ponta, realizarea unei proceduri de selecţie pentru persoanele care urmează să fie nominalizate pentru funcţiile cheie din Ministerul Public, a declarat marţi preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală.
Potrivit acesteia, procurorii din CSM au avut o discuţie foarte bună cu premierul în calitatea lui de ministru interimar al Justiţiei.
"Discuţia a fost una constructivă.Avem o procedură a CSM în ceea ce priveşte modul de derulare a interviului, anumite termene, anumite standarde de criterii şi exigenţe, respectiv pentru structurile specializate oameni care să aibă un background în structurile specializate, un anumit portofoliu profesional de trimiteri în judecată, de condamnări, experienţă managerială", a afirmat şeful CSM
PNL se reuneşte pentru nominalizarea unui nou ministru al Justiţiei
Conducerea PNL se va reuni, miercuri, unul dintre subiecte fiind nominalizarea pentru portfoliul Justiţiei, au declarat pentru Mediafax surse liberale.
Şedinţa conducerii PNL era programată pentru această săptămână, forul întrunindu-se o dată pe lună conform noului Statut adoptat de Congresul PNL.
Plenul Senatului a aprobat, în 26 martie, numirea Monei Pivniceru într-un post de judecător la Curtea Constituţională, mandat care va începe în luna iunie.
Urmare a deciziei Senatului, Mona Pivniceru a demisionat din funcţia de ministru al Justiţiei, în care era susţinută de PNL.
Conform înţelegerilor din USL de la formarea Guvernului, portofoliul Justiţiei revine liberalilor.