Mugur Isărescu: Trebuie să fie consens politic pentru adoptarea monedei euro
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că România trebuie să pregătească bine intrarea în zona euro, în special prin eliminare acelor surse care pun presiune mare asupra economiei.
Articol de Iulian Olescu, 30 Aprilie 2015, 08:47
Prezent miercuri, la o conferinţă pe tema riscului de ţară organizată la Bucureşti de Agenţia internaţională de evaluare COFAS, el a precizat că înaintea adoptării în 2019 a acestui regim de curs de schimb este nevoie de măsuri în zon restructurării întreprinderilor de stat şi a pieţei energiei.
De asemenea, guvernatorul BNR consideră că sunt necesare clarificări legate de cofinanţarea de la bugetul statului a dezvoltării infrastructurii rutiere.
Adoptarea unei date ţintă pentru aderarea la zona euro este o idee bună în măsura în care contribuie la un consens politic, generând deopotrivă coerenţă în sfera politicililor macroeconomice şi un impuls pentru implementarea reformelor structurale, susţine Isărescu.
Acesta atrage însă atenţia că, dacă data ţintă devine nerealistă sau dacă angajamentul formal nu este însoţit şi de un plan de acţiune cu obiective intermediare concrete, credibilitatea procesului de adoptare a euro este pusă la îndoială şi îşi pierde valenţele pozitive.
Mugur Isărescu a mai spus la conferinţa de risc de ţară COFAS că este nvoie de un anumit nivel de pregătire a economiei, pentru că regimul de curs practicat în perioada premergătoare adoptării euro comportă unele riscuri.
De aici şi nevoia de ajustări structurale, este acesta de părere.
"Am în vedere în primul rând eliminarea surselor de inflaţie reprimată, relevante în acest sensw fiind de exemplu finalizarea liberalizării pieţei energiei. Doi: deficite cvasifiscale de tipul celor care rezultă din restructurarea întreprinderilor de stat cu pierderi substanţiale; şi trei: alte surse de presiuni bugetare viitoare, ca de exemplu cheltuielile inevitabile de modernizare a infrastructurii rutiere", a explicat guvernatorul BNR.
Potrivit unui studiu realizat de COFAS şi prezentat la conferinţa de miercuri, numărul insolvenţelor a scăzut în România în primul trimestru al acestui an la mai puţin de jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014, deşi impactul social şi financiar asupra economiei a fost mai mare, în condiţiile în care concedierile în rândul salariaţilor au crescut cu 24%.