Mugur Isărescu: Relaxarea fiscală fără păstrarea macrostabilităţii, "o păcăleală"
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a insistat şi astăzi, la lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare, asupra importanţei menţinerii macrostabilităţii fără de care economia de piaţă se prăbuşeşte.
Articol de Iulian Olescu, 06 Octombrie 2015, 16:27
Mugur Isărescu a explicat astăzi de ce nu este de dorit tăierea taxelor şi impozitelor dacă prin aceasta este sacrificată stabilitatea financiară.
"O relaxare fiscală, dacă nu se face în condiţii de păstrare a macrostabilitaţii, este, ca să folosesc un cuvânt mai tare, o păcăleală, pentru că dai ceva, cuiva, să zicem celor care beneficiază de reducerile de impozite, şi apoi taxezi întreaga societate prin inflaţie, prin dobânzi mai mari, prin depreciere de curs şi, poate cel mai grav, prin arierate la plăţile bugetare, care sunt tot o taxă netransaprentă şi greu de cuantificat", a explicat Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.
Guvernatorul BNR a explicat că şi la nivel european a fost expusă, de către şeful băncii centrale a Germaniei, ideea că stabilitatea macroeconomică nu poate fi asigurată doar de banca centrală.
"Uneori se promovează ideea că este un fel de lux pe care noi, românii, nu ni-l putem permite. Se pune în contrapondere stabilitatea financiară cu creşterea economică. S-a avansat ideea că pentru o creştere economică rapidă, să lăsăm macrostabilitatea pentru că nu avem nevoie de ea. Nu este adevărat!' a spus Isărescu.
În raportul de anul acesta asupra stabilităţii financiare, Banca Centrală s-a concentrat pe analizarea sectorului privat din România, dat fiind că o treime din companiile româneşti au pierderi permanente şi nu folosesc eficient o importantă sursă de finanţare: fondurile europene, precizează redactorul RRA.