Moldovenii intră în Europa "prin uşa din spate"
Potrivit cotidianului Daily Express, un milion de moldoveni cu cetăţenie română pot ajunge în Marea Britanie, atraşi de sistemul social.
Articol de Gabriel Benescu, 19 Iulie 2010, 14:07
Marea Britanie ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care "au câştigat la loto" după ce România le-a oferit paşapoarte UE, titreaza publicaţia britanică, cerând guvernului de la Londra să renunţe la sistemul social devenit "magnet" pentru imigranţi.
Peste 120.000 de moldoveni deţin deja paşapoarte româneşti şi alţi 800.000 ar fi iniţiat procedurile în vederea obţinerii documentelor, după ce România, membră a UE din 2007, a permis etnicilor români din R.Moldova să solicite cetăţenie română, afirmă cotidianul britanic în ediţia online de luni, citat de Mediafax.
"Extinderea evoluează pe uşa din spate, în contextul în care am primit deja un număr uriaş de noi cetăţeni, din cauza politicilor de cetăţenie ale unor state membre", a declarat un diplomat de rang înalt de la Bruxelles.
Daily Express reaminteşte că preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că moldovenii trebuie să poată circula liber "atât în România, cât şi în Uniunea Europeană", şi că a promis că vor fi prelucrate lunar 10.000 de solicitări de redobândire a cetăţeniei.
În plus, reamintesc ziariştii britanici, cererea pentru paşapoarte româneşti este atât de mare, încât guvernul român a deschis două noi consulate în Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, unde, conform Naţiunilor Unite, 90 la sută din populaţie intenţionează să părăsească ţara.
"Cifrele totale sunt foarte surprinzătoare şi în curând vor fi echivalente cu populaţia unei ţări mici (...) Orice pretenţie că Marea Britanie îşi poate controla graniţele sau că imigraţia poate fi limitată cât timp suntem stat membru al Uniunii Europene este distrusă de această descoperire", a afirmat, la rândul său,
europarlamentarul britanic Nigel Farage.
"România ajută moldovenii să intre în Europa pe uşa din spate"
Cotidianul german Der Spiegel a titrat recent că ţara noastră oferă geneors paşapoarte moldovenilor care astfel, intră "pe uşa din spate" în Europa.
Publicaţia germană aminteşte că preşedintele Traian Băsescu, intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din R.Moldova, aceştia ajungând "pe uşa din spate" în paradisul economic al Uniunii Europene, comentează Der Spiegel, citat de RADOR.
Dintr-un spirit patriotic, preşedintele Traian Băsescu doreşte să crească populaţia României şi a acceptat ca numărul paşapoartelor acordate lunar să ajungă la 10.000, în acest an. În acest mod, Uniunea Europeană, care deja manifestă reticenţă faţă de extindere, se extinde pe ascuns spre est, fără vreun referendum sau vreun acord de la Bruxelles, Berlin sau Paris, subliniază Der Spiegel, notând că moldovenii ajung "pe uşa din spate" în paradisul economic european.
Între timp, fenomenul este speculat la Bruxelles, unde formaţiunile de extremă-dreapta profită de această situaţie pentru a câştiga popularitate.
Eurodeputatul Andreas Mölzer, membru al Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ),
a cerut deja Comisiei Europene să oprească iniţiativele României în acest sens,
precizează Der Spiegel.
Ministerul Afacerilor Exerne al României reacţionează
MAE a precizat, vineri, ca reacţie la un articol publicat de publicaţia germană Der Spiegel, că România nu face excepţie de la normele europene în materie de redobândire a cetăţeniei şi că, în primele patru luni ale anului 2010, Ministerul Justiţiei a soluţionat10.846 de dosare de redobândire a cetăţeniei.
România a făcut un efort considerabil, logistic şi financiar, şi a reuşit deschiderea, în timp record, a celor două consulate generale de la Cahul şi Bălţi, notează MAE, reamintind că la 20 octombrie 2009 a fost obţinut consimţământul autorităţilor din Republica Moldova pentru deschiderea celor două entităţi diplomatice.
"Având în vedere că recent, la nivel european, s-a lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova, care urmează să treacă din această toamnă într-o fază operaţională, prin elaborarea unui plan de acţiune sau, preferabil, a unui road map, este cât se poate de firească dorinţa României de a încuraja evoluţia europeană a Republicii Moldova, precizează MAE într-un comunicat.
În ceea ce priveşte cetăţenia, MAE spune că faptul că unii dintre foştii cetăţeni români au pierdut cetăţenia din motive neimputabile lor este o chestiune de notorietate, iar, în materia redobândirii cetăţeniei, România nu face excepţie de la normele europene.