Modificările Codului Penal, prilej de noi atacuri Putere-Opoziţie
Puterea şi Opoziţia continuă să aibă puncte de vedere opuse în privinţa modificărilor aduse Codului Penal. Mai mult, doar PSD a rămas pe "baricadă" pentru a-şi argumenta poziţia, în timp ce liberalii au anunţat că nu vor vota Codul penal.
Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Decembrie 2013, 09:24
Reprezentanţii PSD neagă că aceste modificări ale Codului penal le-ar aduce avantaje parlamentarilor, spre deosebire de PDL, care nu este de acord cu legea modificată şi ameninţă cu greva parlamentară.
Deputatul social-democrat Eugen Nicolicea susţine că modificările Codului Penal nu le-ar conferi parlamentarilor o aşa-numită superimunitate, deoarece ei vor răspunde în continuare în faţa acuzaţiilor de corupţie sau de conflict de interese.
Eugen Nicolicea este membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor care a elaborat modificările respective.
El susţine că în ultimele zile au existat multe confuzii referitoare la consecinţe.
"Parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici. Aceasta este o afirmaţie falsă. Principala condiţie ca să fii funcţionar public în sensul Codului Penal este aceea de a fi în serviciul unei instituţii publice. Evident că acest lucru nu se întâmplă, chiar dacă Senatul sau Camera Deputaţilor sunt instituţii publice. Parlamentarii nu sunt în serviciul Camerei Deputaţilor, în serviciul Senatului. Sunt consilierii şi staful tehnic şi ceilalţi angajaţi, dar nu parlamentarii, după cum nici preşedintele nu este în serviciul Administraţiei Prezidenţiale", a declarat Nicolicea, duminică, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte preconizata Lege a amnistiei, deputatul PSD estimează că proiectul va fi discutat în Camera Deputaţilor, dar este puţin probabil să intre în vigoare înainte de 1 februarie, "dacă va mai intra vreodată în vigoare", a adăugat el.
PDL ameninţă cu greva parlamentară
Din opoziţie, democrat-liberalii sunt extrem de nemulţumiţi de modificările aduse Codului Penal, dar şi de intenţia puterii de a adopta legea amnistiei.
Liderul PDL, Vasile Blaga, a vorbit duminică, la Cluj despre presupuse atacuri ale Uniunii Social Liberale la adresa statului de drept, precum şi despre modul în care opoziţia poate contracara acţiunile guvernanţilor, amenintând cu greva parlamentară.
"Partidul Democrat Liberal va trebui să intre în grevă parlamentară. Nu putem să mai fim de acord să fim părtaşi, chiar şi cu un vot negativ, la astfel de acţiuni. Iar, dacă cumva o votează, va trebui să iniţiem mişcări de stradă serioase prin care să conştientizeze populaţia ceea ce se întâmplă", a avertizat Blaga.