Mircea Geoană riscă excluderea din PSD
Comisia de Integritate a PSD urmează să analizeze comportamentul lui Mircea Geoană, care refuză să părăsească şefia Senatului.
08 Noiembrie 2011, 08:37
Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, este la un pas de a fi exclus din partid, pentru că a refuzat să se conformeze solicitării propriei formaţiuni de a părăsi şefia Senatului.
Social-democraţii au cerut luni, în Parlament, înlocuirea sa cu Titus Corlăţean, iar atitudinea lui Mircea Geoană va fi subiect de discuţie în Comisia de Integritate a PSD.
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, răspunzând unei întrebări, că Mircea Geoană nu mai are loc în formaţiunea social-democrată.
Comisia de etică şi arbitraj a PSD se va întruni peste câteva zile, pentru a lua în discuţie situaţia lui Mircea Geoană, întrucât este necesară convocarea membrilor din teritoriu.
Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Dan Şova, spunea că aşteaptă încă să primească sesizarea de la liderul partidului, Victor Ponta, la adresa lui Mircea Geoană, care refuză să părăsească şefia Senatului, în ciuda deciziei PSD, de a-l înlocui cu Titus Corlăţean.
Mircea Geoană rămâne ferm pe poziţii şi spune că nu pleacă din fruntea Senatului, decât, dacă i se garantează că va fi înlocuit tot de un membru PSD.
Acest lucru pare imposibil, în condiţiile în care PDL vrea să profite de această schimbare şi să preia postul.
Este o situaţie care creează surprize ambelor tabere de la bun început, aşa cum o arată şi şedinţa de luni din Senat.
Şedinţa Senatului a durat aproximativ 30 de minute.
Ea a fost întreruptă de două pauze de consultări, având în vedere noutatea absolută a situaţiei.
Liderul grupului PSD, Ilie Sârbu a cerut înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, făcând trimiteri la articole din Constituţie şi din regulament.
"Propunem înlocuirea domnului Geoană cu domnul senator Titus Corlăţean", a afirmat Ilie Sârbu de la tribuna Senatului.
"Nu în plen se poate face această cerere", i-a replicat Mircea Geoană.
"Vă citez din regulamentul Senatului, la articolul 30, alineatul 4 că propunerea de revocare a preşedintelui Senatului se depune la Biroul Permanent, ca în prima sa şedinţă decide prin vot introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen", a spus Geoană.
Regulamentul şi deciziile Curţii Constituţionale au lăsat însă, loc de interpretări, a afirmat, după o pauză de consultări liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu.
El a atras atenţia că înlocuirea lui Mircea Geoană poate fi făcută doar în caz de demisie sau de abateri grave.
"Există texte clare în regulamentul Senatului, care se referă la această temă şi care nu au fost respectate. Procedura de rocadă pe care o propuneţi dumneavoastră nu există nicăieri", a spus Rădulescu.
Şedinţa a fost închisă după încă o pauză de consultări.
Geoană a plecat în străinătate "fără mandat"
Social-democraţii îi reproşează lui Mircea Geoană că nu mai reprezintă interesele PSD din poziţia de preşedinte al Senatului.
Liderul PSD, Victor Ponta, spune că Geoană ar fi folosit funcţia de la Senat în interes personal, şi orice membru care nu respectă deciziile din partid încalcă statutul şi, prin urmare, trebuie să răspundă în faţa Comisiei de integritate a PSD.
"Nimeni care se află în această funcţie nu poate să meargă în străinătate fără a avea un mandat din partea ţării. Nu poate să-l invite, de exemplu, pe primul ministru Emil Boc, aici, fără ca niciun senator să nu ştie acest lucru, nu poate să-şi folosească poziţia, fără a discuta cu partidul şi cu organizaţia politică, care a obţinut voturile respective", a spus Ponta.
Decizia PSD, "pripită"
De cealaltă parte, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră decizia conducerii ca fiind una pripită şi nejustificată.
Mai mult, el spune că, de fapt, prin acest demers funcţia de preşedinte al Senatului va fi oferită pe tavă actualei puteri.
"Cred că este o decizie cu consecinţe extrem de complicate pentru PSD şi pentru USL şi, din păcate, este o decizie care cred că va face mai mult rău decât bine", a spus Geoană.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că liberalii vor susţine demersul social-democraţilor, pentru că este postul acestui partid.
Vasile Blaga, posibil candidat
Democrat-liberalii afirmă că vor avansa o altă candidatură.
"Aşteptăm ca această decizie a PSD-ului să fie confirmată de votul Senatului, pentru că ea e doar o decizie politică. Noi vom avea propriul nostru candidat - de ce nu? - Vasile Blaga", a spus Oltan.
Tehnic vorbind, solicitarea PSD de înlocuire a preşedintelui Camerei Superioare urmează să fie discutată la viitorul Birou Permanent al Senatului, pentru a putea fi introdusă pe ordinea de zi a următorului plen.
Dacă se va convoca un Birou Permanent pentru miercuri, teoretic, în şedinţa de atunci ar putea fi discutată solicitarea PSD.
În caz contrar, discuţia va avea loc abia lunea viitoare.