Ministrul Pop cere daune ANI pentru afectarea imaginii
Ministrul Liviu Pop a declarat că la Parchet nu a fost înregistrată nicio sesizare a inspectorilor ANI pe numele său şi intenţionează să dea ANI în judecată.
Articol de Radio România, 12 Noiembrie 2012, 12:15
Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, s-a prezentat la Parchetul General, pentru a studia documentele prin care Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat, săptămâna trecută, de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
El a declarat, la ieşirea de la Parchet, că, până în acest moment, nu a fost înregistrată vreo sesizare a inspectorilor de la ANI împotriva sa şi că va cere daune Agenţiei, pentru că i-a afectat imaginea.
''După ziua de astăzi (n.r. luni) aştept răspunsul scris de la Parchet şi îmi voi căuta un avocat în primul rând pentru a vedea daunele pe care le pot cere ANI vis-a-vis de persoana mea, prin acel comunicat, care a fost dat vineri şi care consider că a afectat nu numai imaginea personală, ci şi imaginea Cabinetului Ponta. La Parchet nu este trimisă şi nici înregistrată sesizarea ANI. Nu este absolut nimic. (...) Este un atac nepermis din partea unei instituţii a statului'', a precizat Liviu Pop.
El consideră că ANI a început ''o vânătoare'' împotriva lui şi a Guvernului Ponta, deoarece acel ordin reclamat de Agenţie a fost semnat şi de alţi doi miniştri - cel al MAI şi de Finanţe.
Ministrul Liviu Pop este acuzat de ANI, pentru că, în calitate de ministru interimar al educaţiei, a dat un ordin prin care obliga să li se reţină salariaţilor din învăţământ cotizaţia sindicală direct din salariu şi că, astfel, a avantajat Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie în a cărei conducere s-a aflat în ultimii cinci ani.
Pop, în vizorul ANI
ANI a anunţat săptămâna trecută că a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea de către Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a infracţiunii de conflict de interese, precum şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Pe 15 mai, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, iar în prezent deţine funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii.
În perioada 1 decembrie 2007 - 17 mai 2012, Liviu Pop a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
ANI susţine că, după numirea în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, iar instanţele de judecată s-au pronunţat în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.
Astfel, Liviu Pop a avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale.