Ministrul Justiţiei se întâlneşte cu sindicaliştii din penitenciare
Sindicatele din penitenciare au declanşat proteste începând cu 1 august, prin refuzul de a face ore suplimentare.
Articol de Radiojurnal, 08 August 2017, 08:21
UPDATE 1 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a promis astăzi liderilor sindicali din sistemul penitenciar că va discuta la Finanţe problema majorării salariilor cu 10-15% şi va lua măsuri pentru rezolvarea deficitului de personal.
"Cel târziu joi vom avea o întrevedere, eu - reprezentanţii liderilor de sindicat, cu primul ministru, probabil şi cu ministrul finanţelor şi am ferma convingere a faptului că vom găsi soluţiile legale şi resrusele financiare pentru ca în mod corelativ să beneficieze şi dânşii de majorare, aşa cum beneficiază toţi ceilalţi care fac parte din aceeaşi categorie de ordine, linişte publică, siguranţă naţională", a spus Toader.
Tudorel Toader a precizat că 1.020 de posturi vacante au fost scoase la concurs şi că procedura de completare a schemei de personal va continua.
Ministrul Justiţiei a mai anunţat că va coordona Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi urmează să propună mandat de patru ani pentru directorii de penitenciare.
Angajaţii din sistem vor condiţii mai bune de muncă, salarii mai mari şi refuză să mai facă ore suplimentare dacă acestea nu vor fi compensate sau recuperate.
În acest moment, în închisorile din România sunt 27.000 de deţinuţi, iar în ANP lucrează 12.000 de funcţionari cu statut special.
UPDATE Angajaţii din sistemul penitenciar sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile în care sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea.
Liderul sindical naţional Ştefan Teoroc a declarat, în această dimineaţă, în faţa Ministerului Justiţiei.
"Poliţiştii au primit şi ei o majorare de 10%, similar cadrelor militare din structura de apărare naţională. Mai rămân 12.000 de fraieri din 300.000 de salariaţi care nu au primit majorări. Sistemul penitenciar funcţionează la limită, prin efortul, pe răspunderea şi pe riscurile noastre. Sistemul penitenciar se fundamentează pe munca suplimentară, pe baza deţinuţilor cu deţinuţi, pe acceptarea compromisurilor a unor condiţii de muncă execrabile. În momentul în care o să spunem simplu "nu mai muncim suplimentar", o să vedem ce face statul român, Ministerul Justiţiei, Administraţia Penitenciarelor cu acel milion de ore suplimentare pe care îl prestează 4.000 de oameni într-un an. Atât efectuăm peste durata normală a timpului de lucru", a spus liderul de sindicat.
Sindicaliştii din sistemul penitenciar sunt nemulţumiţi şi de modul în care li se calculează pensia.
Ei spun că, în timp ce pensiile militare se raportează la salariul brut, pentru angajaţii închisorilor se ia în calcul salariul net, înjumătăţindu-le astfel veniturile, a mai spus liderul sindical.
Reprezentanţii sindicatelor din penitenciare se întâlnesc, astăzi, cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, căruia îi reproşează lipsa de implicare în rezolvarea problemelor din sistem şi îi cer demisia.
Sindicaliştii solicită îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de personal, majorarea salariilor cu 15%, reorganizarea unităţilor şi construirea unora noi, precum şi reducerea orelor suplimentare.
Înaintea întrevederii cu Tudorel Toader, 70 de reprezentanţi ai sindicatelor afiliate la Federaţia Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor sunt aşteptaţi la sediul central pentru a depune declaraţii privind refuzul de a efectua ore suplimentare, a anunţat federaţia sindicală.
De altfel, sindicatele din penitenciare au declanşat proteste de la 1 august, prin refuzul de a face ore suplimentare.
Ministrul Tudorel Toader a promis că va găsi o soluţie pentru nemulţumirile protestatarilor.