Ministrul Finanţelor a decis deblocarea plăţii stimulentelor
La Ministerul Finanţelor au avut loc, joi, negocieri mai bine de patru ore, între reprezentanţii ministerului şi sindicate.
Articol de Petruţa Obrejan, 14 Octombrie 2010, 16:53
,, Nu am fost niciodată împotriva acordării acestor stimulente, dar am susţinut că acestea trebuie în mod transparent şi în funcţie de performanţe ", a declarat, joi, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu.
El a afirmat că este preocupat de modul de salarizare a funcţionarilor din minister, dar trebuie implementat un sistem echitabil, comparativ cu al celorlalţi funcţionari din ministere, fapt care, va fi asigurat prin noua lege a salarizării unitare.
În acest sens, Gh. Ialomiţianu a făcut apel la toţi lideri de partide să voteze marţea viitoare în Parlament această lege, care asigură echitatea necesară la nivel salarial.
Gheroghe Ialomiţianu a mai spus că, funcţionarii din Ministerul Finanţelor vor fi plătiţi corespunzător, prin noua lege, fără să se mai aplice un sistem subiectiv, care trebuia rezolvat de foarte mulţi ani.
El a anunţat formarea unei comisii mixte, minister –sindicate, care va analiza propunerile de acordare a stimulentelor.
,, Nu vreau ca directorii să fie beneficiari ai stimulentelo (...) vrem ca cei care au muncit să fie răsplătiţi " a mai spus ministrul.
Gheorghe Ialomiţianu a declarat că există multe semnale, potrivit cărora acest sistem de stimulente nu funcţionează conform legii.
În cadrul negocierilor de la Ministeerul Finanţelor, sa convenit, cu liderii de sindicat, şi asigurarea protecţiei juridice pt cei care lucrează în zone de risc fiscal, Grada Financiară şi Vamă.
Prezent la conferinţa de presă, ce a urmat negocierilor, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a adăugat, la rândul său, că nu se va renunţa la acordarea stimulentelor, însă aceasta se va face ţinându-se cont de indicatori de performanţă, pentru personalul implicat în realizarea veniturilor bugetare.
Aceasta se va face atât printr-o mai bună colectare, cât şi printr-o mai bună combatere a fenomenului de evaziune şi fraudă fiscală, pentru că ea se face în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală.
El a anunţat şi începerea procesului de restructurarea instituţiei, în special a ANAF-ului, Garda Financiară, Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice, Autoritatea Naţională a Vămilor.
Sorin Blejnar a precizat că restructurarea va cuprinde şi cele 424 de administraţii financiare din ţară, întrucât multe dintre acestea au fost create în ultimii 20 de ani pe motive ,, mai mult sau mai puţin hilare " şi care au eficienţă zero.