Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Miniştrii Cabinetului Ungureanu, au trecut de comisiile parlamentare

Toţi miniştrii propuşi de premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu au trecut miercuri de comisiile parlamentare de specialitate.

Miniştrii Cabinetului Ungureanu, au trecut  de comisiile parlamentare

Articol de Alina Dobrinescu, 08 Februarie 2012, 13:29

Prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură vor avea loc în plenul reunit, joi, de la ora 11.00.

Laszlo Borbely a primit recomandare pentru portofoliul Mediului din partea comisiilor

Comisiile reunite pentru administraţie şi cele pentru agricultură ale Parlamentului l-au validat în unanimitate pentru plenul de joi pe Laszlo Borbely propus pentru portofoliul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Cele patru comisii nu au avut cvorumul necesar pentru a da aviz candidatului, din 78 de parlamentari fiind prezenţi doar 42.

Laszlo Borbely le-a spus parlamentarilor că, până la sfârşitul lunii februarie, vrea să finalizeze strategia de securitate a Mediului pe care o să o înainteze apoi în CSAT.

Laszlo Borbely a fost ministrul Mediului în Cabinetul Boc şi este vicepreşedintele politic al UDMR.

Stelian Fuia, validat pentru Agricultură

Comisiile parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice l-au validat, în unanimitate pe Stelian Fuia pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rural.

Stelian Fuia este în prezent preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

Leonard Orban, recomandare de Afacerile Europene

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban a primit vot de recomandare din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fără niciun vot împotrivă.

El a spus că are obiective foarte ambiţioase şi dificile pentru 2012 - "o ţintă de absorbţie de cel puţin 20% din alocarea pentru fondurile structurale şi de coeziune şi contractarea a cel puţin 90% din alocarea Uniunii 2007-2013".

"Vreau să subliniez că în special obiectivul privind rata reală de absorbţie, de minim 20%, este un obiectiv extrem de ambiţios şi va putea fi realizat cu foarte mare dificultate în condiţiile în care se va asigura o continuitate a eforturilor în acest domeniu", a spus Orban.

Leonard Orban este un economist român, fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene și comisar european pentru multilingvism între ianuarie 2007-februarie 2010.

În prezent este ministrul afacerilor europene.

Cristian Petrescu, avizat favorabil pentru şefia Ministerului Turismului

Comisiile parlamentare de administraţie şi industrie au avizat favorabil, în unanimitate candidatura lui Cristian Petrescu pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Petrescu a declarat că va continua toate programele de investiţii ale fostului ministru Elena Udrea şi va asigura transparenţa totală în cheltuirea banului public.

Printre obiectivele prioritare, el a menţionat continuarea programului de reabilitare termică a blocurilor, care va beneficia, prin realocare, de o creştere foarte mare sumelor, precum şi realizarea cadastrului prin parteneriat public-privat.

Potrivit blogului personal, deputatul PDL, Cristian Petrescu a avut o evoluţie profesională destul de relaxată, de la mecanic utilaj calcul, în 1989 la instructor sportiv în 1992 şi agent de turism în 2003.

Gabriel Berca, votat în unanimitate în comisiile de specialitate

Comisiile reunite de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cele de administraţie publică din Parlament au recomandat în unanimitate, validarea în plenul Camerelor reunite a lui Gabriel Berca, propus pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

La audieri au participat 37 de deputaţi şi senatori din totalul celor 72 care compun comisiile pentru apărare şi de administraţie din Parlament.

Gabriel Berca, în vârstă de 44 de ani este secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Kelemen Hunor primeşte recomandarea comisiilor de cultură pentru Ministerul Culturii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit recomandarea comisiilor de cultură reunite pentru şefia Ministerului Culturii, şedinţa desfăşurându-se fără cvorum.

Persoanele nominalizate pentru funcţiile de miniştri în Cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu au fost audiate în comisiile parlamentare, miercuri, începând cu ora 14.00, iar prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură vor avea loc în plenul reunit, joi, de la ora 11.00.

Kelemen Hunor este preşedintele UDMR din februarie 2011.

A fost ministrul Culturii în Guvernul Boc.

Kelemen Hunor este deputat UDMR din anul 2000.

Lucian Nicolae Bode, aviz favorabil pentru Ministerul Economiei

Lucian Nicolae Bode a primit avizul favorabil pentru funcţia de ministru al Economiei din partea Comisiilor economice din cele două Camere ale Parlamentului, din partea Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor şi din partea Comisiei de privatizare din Senat.

Membrii Comisiilor menţionate au votat în unanimitate, dar în condiţii de lipsă de cvorum, numirea lui Lucian Nicolae Bode la conducerea Ministerului Economiei.

Deputatul PDL Lucian Nicolae Bode are 38 de ani.

Este preşedintele PDL Sălaj.

Alexandru Nazare, avizat de comisiile parlamentare

Alexandru Nazare, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, după 20 de minute de audieri.

Nazare le-a vorbit parlamentarilor despre priorităţile Ministerului Transporturilor, arătând că, în opinia sa, "cuvintele cheie sunt coerenţa şi continuitatea" pentru acest domeniu.

Alexandru Nazare, are 32 de ani.

Este secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Ladislau Ritli a primit recomandarea favorabilă a Comisiilor de specialitate

Ministrul desemnat al Sănătăţii Ladislau Ritli a primit recomandarea favorabilă, în unanimitate, din partea comisiilor de sănătate, în absenţa deputaţilor şi senatorilor din opoziţie.

La şedinţă au fost prezenţi 15 parlamentari ai PDL, UDMR şi UNPR.

Ladislau Ritli este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative.

A fost numit ministru al Sănătăţii pe 17 august 2011, preluând mandatul după demisia lui Cseke Attila.


Gabriel Oprea, avizat favorabil în lipsă de cvorum

Comisiile reunite de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament au recomandat miercuri, în unanimitate (17 voturi), numirea lui Gabriel Oprea în funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

La dezbateri şi la votul final au participat 17 parlamentari - 13 deputaţi şi 4 senatori din arcul guvernamental şi au lipsit parlamentarii Opoziţiei.

Din cauza lipsei senatorilor din Opoziţie, Comisia nu a întrunit cvorumul necesar, astfel încât nu s-a putut da un aviz, ci numai o recomandare.

Comisia va întocmi un proces verbal care va cuprinde prezentarea ministrului, întrebările parlamentarilor, răspunsul lui Gabriel Oprea şi recomandarea către plenul Parlamentului pentru numirea acestuia în funcţia de ministru.

A fost ministru delegat pentru administraţia publica în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor în perioada 2003-2004, în cabinetul Adrian Năstase.

Din decembrie 2009 este ministrul Apărării Naţionale.

Cătălin Ovidiu Baba, avizat favorabil cu unanimitate de voturi

Comisiile reunite pentru învăţământ din Parlament au dat aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, lui Cătălin Ovidiu Baba pentru portofoliul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în noul Cabinet.

În cadrul audierilor, Baba a spus că legea educaţiei naţionale "aşa cum este ea' se aplică" şi a fost un pas înainte în reforma învăţământului, iar Ministerul Educaţiei "aşa cum a fost el" a reuşit, într-un an de zile să elaboreze cea mai mare partea a legislaţiei secundare.

Cătălin Baba are 44 de ani.

Este propus în locul lui Daniel Funeriu (PDL).

Cristian Diaconescu, avizat cu 32 de voturi

Cristian Diaconescu, propus pentru funcţia deministru al Afacerilor Externe, a fost avizat favorabil de parlamentarii din comisiile de politică externă şi cele ale românilor de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat.

Membrii comisiilor de specialitate au votat în unanimitate, 32 de voturi, pentru numirea lui Diaconescu la MAE.

De la audieri au lipsit însă parlamentarii Opoziţiei.

Cristian Diaconescu, în vârstă de 52 de ani, preşedinte de onoare al UNPR, a mai deţinut portofoliul Afacerilor Externe, în primul Guvern condus de Emil Boc, format de PDL şi PSD după alegerile parlamentare de la finalul anului 2008.

Cristian Diaconescu a mai deţinut portofoliul Externelor, dar şi pe cel al Justiţiei în cabinetul Adrian Năstase.

Bogdan Drăgoi, 23 de voturi pentru

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au avizat favorabil candidatura lui Bogdan Drăgoi pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, cu 23 voturi pentru, în unanimitate.

Ministrul desemnat a declarat că prioritatea numărul unu a MFP în 2012 va fi creşterea economică bazată pe investiţii mari, de peste 6,5 % din PIB, atât de la bugetul de stat cât şi din fonduri structurale.

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, are 31 de ani.

Este unul dintre cei mai tineri demnitari români, acesta începându-şi cariera în administraţie încă de la vârsta de 25 de ani, când a fost timp de cinci luni (aprilie-septembrie 2006) consilier la Ministerul Integrării Europene.

Claudia Boghicevici, avizată favorabil cu unanimitate de voturi

Claudia Boghicevici, candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii, singura femeie propusă în Cabinetul Ungureanu, a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare.

La audiere au fost mai mulţi parlamentari absenţi, dar aceştia au împuternicit alţi colegi să îi reprezinte.

Claudia Boghicevici şi-a exprimat regretul că nu participă la audieri şi colegii din opoziţie.

"Mi-ar fi plăcut să fie prezenţi, pentru că sunt oameni cu expertiză şi expertiza lor trebuie folosită", a spus Claudia Boghicevici.

Ea a subliniat în timpul audierii că avizul pe care speră să îl obţină miercuri nu este doar consultativ, ci un aviz de la profesionişti, precizând că şi-a dobândit expertiza printre profesionişti.

Claudia Boghicevici are 37 de ani şi este vicepreşedinte în cadrul Comisiei Nationale a PDL de Muncă şi Protecţie Socială.

Cătălin Predoiu, avizat favorabil în lipsă de cvorum

Cătălin Predoiu, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil, în unanimitate, din partea comisiilor juridice, cele pentru drepturile omului şi cele pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor şi Senat.

Lucrările s-au desfăşurat în lipsa cvorumului, în sală fiind prezenţi 23 de parlamentari ai Puterii.

Ministru al justiției în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu (începând din 29 februarie 2008) și în Guvernul Emil Boc (din 22 decembrie 2008).

Ministru al justiției în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu (începând din 29 februarie 2008) și în Guvernul Emil Boc (din 22 decembrie 2008).

Şerban Răzvan Mustea, audiat în două Comisii

Şerban Răzvan Mustea a primit avizul favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din partea Comisiei Economice din Senat şi a Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei din Camera Deputaţilor.

Membrii celor două Comisii au votat în unanimitate numirea lui Mustea la conducerea Ministerului Comunicaţiilor.

Răzvan Mustea, în vârstă de 32 de ani, a fost propus pentru ocuparea postului de ministru al Comunicaţiilor de către Colegiul Director al PDL.

În prezent, acesta este membru al PDL, în iunie 2011 fiind ales în fruntea organizaţiei de Tineret a PDL.

PDL vine cu nouă miniştri noi, în timp ce UDMR şi UNPR îşi păstrează miniştrii

PDL vine cu nouă miniştri, alţii decât componenţii fostului cabinet Boc în timp ce UDMR şi UNPR îşi păstrează miniştrii.

Rămân de asemenea cei doi miniştri independenţi, Cătălin Predoiu la justiţie şi Ludovic Orban la afaceri europene.

De asemenea, postul de vicepremier este ocupat şi în noul Cabinet de Marko Bela.

În declaraţia sa, premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că are încredere în cei cu care va lucra şi că vrea ca acţiunile executivului să fie sprijinite şi de opoziţie.

"Este un guvern foarte tânăr. Sunt, între ei, profesionişti excepţionali. Este un guvern care merită încredere. Sper că, în demersurile pe care acest guvern astăzi alcătuit, pe cale de a fi votat, urmează să le facă, voi avea şi sprijinul onest al celorlalte forţe politice parlamentare. Sunt pentru un dialog accentuat, consistent, profesionist, cu reprezentanţii partidelor de opoziţie. Împreună, suntem responsabili, de fapt, de destinul acestei ţări", a arătat acesta.

Uniunea Social Liberală a anunţat, încă de marţi, că îşi continuă protestul parlamentar, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reafirmat, miercuri , la intrarea în şedinţa Biroului Politic Central al partidului, că opoziţia nu va participa nici la audierile de miercuri şi nici, joi, în plenul Parlamentului.

După audieri, Cabinetul Ungureanu urmează să apară, joi, în plenul Parlamentului, la ora 11:00, pentru votul de învestitură.

Detalii despre miniştri, cu CV-urile lor complete găsiţi pe site-ul nostru politicaromaneasca.ro

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București