Ministerul de Interne caută angajaţi
Ministerul Interne are nevoie de încă 10 mii de angajaţi.
Articol de Daniela Mănuţă, 19 Februarie 2016, 14:21
Jumătate dintre ei sunt necesari Poliţiei Române - precizează ministrul de resort Petre Tobă.
Deficitul de personal este amplificat şi de numărul mare de cereri de pensionare, înregistrat după 1 ianuarie, o dată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor Militare.
Aproape 850 de astfel de solicitări s-au depus până în prezent.
Între timp, s-a demarat procedura de scoatere la concurs a peste 2.500 de posturi de agenţi şi subofiţeri, a anunţat, ieri, la bilanţul Poliţiei Române, ministrul de interne Petre Tobă:
"Am decis să dăm posibilitatea de a trece în corpul ofiţerilor celor mai buni agenţi sau subofiţeri, iar pentru locurile rămase vacante să încadrăm din surse externe. În Poliţia Română, ponderea agenţilor de poliţie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior este de aproximativ 45%, iar la nivelul MAI sunt peste 36.000 de agenţi şi subofiţeri care au absolvit studii superioare, iar pentru trecerea în corpul ofiţerilor am alocat 1.000 de posturi', a precizat Tobă.
Ministrul a menţionat că doar cei mai buni vor accede în corpul ofiţerilor.
"Competiţia va fi foarte mare, fiind înscrişi până în prezent aproximativ 12 candidaţi pe loc. (...) Pentru a creşte transparenţa şi echidistanţa, precum şi pentru eliminarea oricăror suspiciuni, am adoptat legislaţia specifică şi am creat cadrul organizatoric necesar. Astfel, subiectele vor fi unice la nivel naţional şi vor fi primite exact înaintea începerii concursurilor, la aceeaşi dată şi oră în toată ţara, iar sălile de concurs vor fi supravegheate şi monitorizate video şi cu personal calificat. Sunt în curs de derulare procedurile pentru scoaterea la concurs din sursă externă a peste 2.500 de posturi de agenţi şi subofiţeri. Şi pentru aceste posturi am dispus respectarea întocmai a noilor proceduri. Vom lua măsuri ca aceste concursuri să aibă loc într-un singur centru, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.
Declaraţiile au fost făcute ieri la bilanţul Poliţiei Române, când noul şef al acestei instituţii, Bogdan Despescu a anunţat că siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai mai ridicat nivel din ultimii opt ani, iar criminalitatea sesizată a scăzut pentru al patrulea an consecutiv.
Reporterul RRA mai informează că anul trecut, s-au înregistrat peste 1 milion şi jumătate de apeluri de urgenţă şi aproape 5.000 de persoane aflate în pericol au fost salvate de poliţişti.