Ministerul Agriculturii vrea să atragă 2,5 miliarde de euro, din fonduri europene
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a afirmat că ministerul are ca ţintă atragerea a 2,5 miliarde de euro, în acest an, din fonduri europene.
Articol de Flori Doman, 14 Martie 2012, 18:53
Ministerul Agriculturii va absorbi, în primul trimestru, un miliard de euro din fonduri europene şi are ca ţintă, pentru acest an, atragerea a 2,5 miliarde de euro, a declarat miercuri, la un seminar, ministrul Agriculturii.
Stelian Fuia a spus că cea de-a opta modificare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) va fi finalizată până la sfârşitul lunii martie.
"Până la sfârşitul lunii martie sperăm să încheiem a opta modificare a PNDR din ultimii 5 ani. Acest lucru înseamnă că nu am avut, la momentul iniţial al negocierii Programului, priorităţi foarte clare. Intenţionăm însă, ca pe final de PNDR, să avem astfel de priorităţi pe care să le ducem şi în viitorul program 2014-2020", a susţinut Fuia.
De asemenea, ministrul a precizat că anul acesta trebuie absorbite 2,5 miliarde de euro, adică 40% din fondurile alocate României.
În opinia lui Stelian Fuia, absorbţia fondurilor europene înregistrează în prezent o situaţie bună, care se va reflecta pe tot parcursul anului 2012.
"Experienţa ne spune că nu vom avea probleme majore în absorbţia fondurilor pe PNDR, având în vedere că putem cheltui aceşti bani până în 2015. Practic, ceea ce contractăm până în 2013 putem să rulăm, să derulăm şi să plătim până în 2015", a adăugat Stelian Fuia.
În privinţa vânzării de terenuri agricole către străinii, ministrul amintit că România s-a angajat, în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, să liberalizeze, la 31 decembrie 2013, piaţa terenurilor agricole.
Fuia a spus că este vorba despre o obligaţie asumată, aşa că şansele de a bloca vânzarea terenurilor agricole sunt aproape nule.
Dan Suciu: Miniştrii care nu vor lua măsuri pentru atragerea fondurilor UE, demişi
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, marţi, că miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare, pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces, vor fi demişi.
Dan Suciu a arătat că la şedinţa Comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturbă" procesul de absorbţie, precum viteza lentă de procesare a cererilor de rambursare şi incapacitate managerială în multe situaţii.