Mihail Boldea ar putea fi dat în urmărire internaţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie discută cererea de arestare preventivă a deputatului Mihail Boldea, care între timp a părăsit ţara.
Articol de Radio România, 22 Martie 2012, 12:29
Procurorii au percheziţionat joi, cinci locuinţe ale deputatului Mihail Boldea şi cabinetul său parlamentar în încercarea de a obţine dovezi în dosarul de înşelăciune în care acesta este cercetat.
Principala preocupare a procurorilor în cazul deputatului Mihail Boldea este recuperarea prejudiciului creat de gruparea condusă de acesta, a precizat şeful DIICOT, Codruţ Olaru.
Între timp, au fost duşi la audieri, la sediul DIICOT din Galaţi, tatăl şi fratele mai mic al deputatului Mihail Boldea
Procurorii spun că deputatul Mihail Boldea ar fi obţinut ilegal mai multe proprietăţi, inclusiv o porţiune dintr-un parc sau case - monument istoric.
El mai este acuzat şi de spălare de bani proveniţi din traficul de carne vie, inclusiv cu minore.
Dacă Înalta Curte va aproba cererea de arestare preventivă, deputatul Mihail Boldea va deveni primul parlamentar român dat în urmărire generală şi internaţională, deoarece, conform DIICOT, el a părăsit teritoriul României la sfârşitul săptămânii trecute.
Parlamentarul Mihail Boldea, cercetat într-un dosar privind înşelăciuni imobiliare, a părăsit teritoriul României în data de 17 martie 2012, la două zile după ce a fost audiat, precizează un comunicat al DIICOT.
Surse judiciare i-au declarat reporterului RRA că Boldea a trecut frontiera în Bulgaria cu o maşină, la data de 17 martie, cu trei zile înainte ca deputaţii să aprobe cererea Direcţiei Anticorupţie de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării lui.
Parlamentarul a ajuns apoi în Turcia, de unde a luat avionul spre o destinaţie încă necunoscută.
Potrivit procedurii, dacă procurorii DIICOT ar fi solicitat interdicţia de a părăsi ţara pentru Boldea, nu s-ar mai fi putut solicita aviz de percheziţie, reţinere şi arestare, decât în situaţia în care anchetatorii ar fi venit cu probe noi.
Astfel, având în vedere că Boldea a părăsit România înainte de soluţionarea cererii de aviz din partea Camerei Deputaților, când încă avea imunitate parlamentară, potrivit legii, el nu putea fi oprit de autorităţi.
În comunicatul DIICOT se mai precizează că anchetatorii nu au putut să-l dea în consemn la frontieră pe Mihail Boldea decât luni, după ce Camera Deputaţilor a aprobat solicitarea de percheziţie mobiliară, de reţinere şi arestare a acestuia.
Apropiaţii lui Mihail Boldea spun că nu l-au mai văzut pe acesta prin Galaţi încă de vineri, de când procurorii au descins la domiciliile celor implicaţi în cazul terenurilor şi clădirilor vândute ilegal, caz în care este cercetat şi parlamentarul.
Reamintim că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism emiseseră un mandat de aducere pe numele deputatului.
Potrivit corespondentului RRA cei care au dus, miercuri, noi invitaţii la audieri l-au găsit acasă doar pe tatăl parlamentarului.
Conform legii, dacă o persoană citată de procurori nu se prezintă la audieri trebuie adusă cu mandat.
Conform procedurii, dacă Boldea nu dă curs citaţiilor, ceea ce deja s-a întâmplat în cazul citaţiei de la DNA, următorul pas ar fi aducerea sa în baza unui mandat emis de procurori.
Dacă nici atunci parlamentarul nu este de găsit, procurorii pot face acte de căutare şi pot cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emiterea unui mandat de reţinere în lipsă.