Memorandumul privind actualizarea listelor electorale "respectă solicitarea CCR"
Ministrul Radu Stroe susţine că documentul stabileşte măsurile necesare pentru verificarea şi actualizarea listelor electorale permanente, aşa cum au fost cerute de CCR.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 August 2012, 12:36
Memorandumul trimis administraţiilor locale de către Guvern privind actualizarea listelor electorale respectă solicitarea Curţii Constituţionale, a spus ministrul delegat al administraţiei, Radu Stroe.
El a precizat că Guvernul actualizează listele electorale permanente după prima solicitare a Curţii Constituţionale şi nu după erata emisă ulterior, precizează Stroe.
"Guvernul României, prin memorandumul pe care l-a iniţiat a luat hotărârea să respecte decizia CCR din 3.08.2012", a spus minsitrul pentru administraţie într-o conferinţă de presă.
El a arătat că documentul stabileşte măsurile necesare pentru verificarea şi actualizarea listelor electorale permanente, aşa cum au fost cerute de cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale.
Memorandumul conţine o listă de nouă categorii de persoane care trebuie scoase din aceste liste din diverse motive prevăzute de lege: persoane decedate, cei care şi-au pierdut dreptul de vot, cei cu domiciliul în străinătate, cei care şi-au pierdut cetăţenia română, persoanele a căror act de identitiate a expirat şi nu a fost reînnoit, persoane catre şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din localitate, persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă, persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă, a precizat ministrul.
Vezi aici radiograma trimisă autorităţilor locale
Radu Stroe a mai precizat că toate demersurile făcute de Guvern pentru actualizarea listelor electorale permanente sunt făcute doar prin intermediul instituţiilor abilitate şi în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Stroe a precizat că acţiunea Guvernului de actualizare a listelor electorale permanente se desfăşoară atât în România cât şi în străinătate
"S-a declanşat pe plan intern către organele administraţiei locale dar şi către o serie de instituţii la nivel central, dar şi pe plan extern prin intermediul Minsiterului Afacerilor Externe", a spus Stroe.
Ministrul a precizat că pe plan local Guvernul adresat o radiogramă în care a prevăzut posibile cazuri întâlnite în teritoriu.
Rezultatele vor fi transmise Curţii Constituţionale, aceasta fiind singura instituţie care se poate pronunţa asupra lor.
"Erata Curţii Constituţionale este un fals"
Referitor la erata Curţii Constituţionale, trimisă Guvernului în 6 august, Radu Stroe a adăugat că documentul este un fals, precizând că, prin aceasta, "cetăţeanul Băsescu Traian" a reuşit aruncarea în derizoriu a Curţii Constituţionale.
"Cel puţin ultima aventură, pe care eu personal o pun în cârca cetăţeanului Băsescu Traian, a reuşit aruncarea în derizoriu a Curţii Constituţionale prin cel de-al doilea document, acea erată care reprezintă un fals în cadrul instituţiei Curţii Constituţionale", a spus Radu Stroe.
El a precizat că MAI nu va lua în considerare acest al doilea document al Curţii Constituţionale, deoarece nu îl consideră o decizie a Plenului Curţii, ci "o frază, o adăugire, o erată".
Întrebat dacă Ministerul Administraţiei şi Internelor a sesizat instituţiilor abilitate faptul că acest document este un fals, Stroe a răspuns: "nu ştiu dacă s-a sesizat sau nu, dar e clar că trebuie să existe o autosesizare în această materie, petnru că nu este posibil să modifici conţinutul, nu forma, conţinutul unei decizii a Curţii Constituţionale printr-o frază care nu este luată în Plenul Curţii Constituţionale".