Medicii de familie refuză noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Medicii de familie refuză să mai discute pe marginea noului conţinut al contractului-cadru propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ameninţând că nu îl vor semna la 1 aprilie.
Articol de Adriana Turea, 16 Martie 2011, 14:49
Un număr foarte mare de medici au solicitat în ultima vreme actele necesare desfăşurării activităţii în strainatate, iar în Cluj, miercuri, câteva sute de cadre medicale din cabinetele de familie sunt în grevă japoneză din acelaşi motiv.
Una dintre nemulţumiri vizează intenţia de a se limita eliberarea de reţete gratuite şi compensate pentru a se reduce cheltuielile, după ce autorităţile au lansat chiar şi acuzaţii de fraudă cu medicamente.
Şefii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că este necesară introducerea unor plafoane orientative la farmacii şi la medicii de familie pentru a avea un control mai bun privind eliberarea medicamentelor.
În acelaşi timp, medicul-şef al Casei de Asigurări, Marius Filip, este de părere că fondurile care ajung în sistem sunt foarte mici şi că ar trebui să se pună stop tendinţei de a risipi banii, iar plafoanele introduse în noul contract-cadru vor ajuta farmaciştii să ştie cât s-a consumat din fondul alocat lor.
"Noţiunea de plafon orientativ este o zonă pe care farmacia o poate accesa, vor putea urmări în fiecare zi valoarea sumei care a mai rămas în bugetul dedicat farmaciilor din judeţul respectiv", a declarat Marius Filip.
Producătorii internaţionali de medicamente nu consideră introducerea plafoanelor o soluţie care să rezolve problemele financiare din sistemul sanitar.
Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, spune că ar trebui să se facă eforturi pentru a creşte finanţarea astfel încât pe cap de locuitor să existe mai multe fonduri disponibile, dar în acelaşi timp să se controleze cheltuielile actuale mult mai bine.
"După noi, un control al cheltuielilor nu înseamnă o tăiere a lor, ci orientarea lor către acele zone de cost-eficienţă. Dacă prin măsuri administrative se îngrădeşte accesul pacienţilor la medicaţia cronică prin ce se intenţionează să se introducă acum, practic dupa câteva zile - 10, 15, 20 - farmacia se închide şi nu mai eliberează compensate, se face o economie la bugetul de stat, mai bine zis se încadrează cheltuielile în bugetul care este foarte mic, dar acei pacienţi netrataţi vor ajunge în cele din urmă cu complicaţii mult mai severe la spital şi tot sistemul va fi cel care va trebui să-i trateze la nişte costuri mult mai mari", susţine Sorin Popescu.
O altă problemă pe care autorităţile speră să o rezolve este cea a datoriilor pe care le au către farmacii şi spitale.
Presedintele ARPIM, Sorin Popescu, menţionează că sunt întârzieri foarte mari, s-au depăşit deja 300 de zile Casa de Asigurari de Sănătate tocmai a plătit medicamentele eliberate în luna aprilie 2010.
Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Dorin Ionescu, menţionează că se vor diminua datoriile către farmacii şi spitale.
"Cel putin despre programe a existat o întârziere la plata datorita faptului ca ministerul n-a colectat taxa de viciu la nivelul estimat care se rezolva luna asta, din ce ne-a comunicat ministerul, în limita angajamentelor", a declarat Dorin Ionescu.
Potrivit reprezentanţilor producătorilor de medicamente, numărul pacienţilor trataţi a scăzut în ultimele luni cu 10%, ceea ce înseamnă că 500.000 de pacienţi nu şi-au primit tratamentul cronic.