Marș de proporții al sindicaliștilor din educație, anunțat miercuri
Trei mari federaţii sindicale din educaţie, două organizaţii de elevi şi una de părinţi s-au coalizat în această acţiune prin care doresc să atragă atenţia asupra situaţiei grave din învăţământul românesc.
Articol de Radiojurnal, 31 Mai 2016, 19:11
Sindicaliştii din educaţie mărşăluiesc, mâine, prin Capitală, nemulţumiţi, în principal, de sistemul de salarizare din învăţământ.
Organizatorii marşului de protest spun că la manifestaţie vor participa aproximativ 15 mii de oameni.
Trei mari federaţii sindicale din educaţie, două organizaţii de elevi şi una de părinţi s-au coalizat în această acţiune prin care doresc să atragă atenţia asupra situaţiei grave din învăţământul românesc.
Decizia de a ieşi în stradă a fost luată după ce negocierile cu Guvernul au eşuat, reprezentanţii puterii respingând toate propunerile sindicaliştilor.
Protestatarii cer, în principal, alocarea a 6% din Produsul Interne Brut pentru educaţie, aşa cum, de altfel, prevede Legea educaţiei naţionale. În opinia sindicaliştilor un astfel de buget ar permite, între altele, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea cheltuielilor cu naveta sau dotarea corespunzătoare a şcolilor.
Protestatarii mai doresc ca ultima ordonanţă de urgenţă prin care s-au mărit salariile personalului plătit din fonduri publice să se aplice tuturor acestor categorii, deci inclusiv celor din educaţie. În comunicatul primit de la federaţiile sindicale se mai precizează că se doreşte ca guvernul să elaboreze până la finalul mandatului o lege de salarizare echitabilă, în care fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată in funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.
Marşul se va desfăşura, mâine, între orele 12:30 şi 14:00, pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Cotroceni
Ministrul Muncii: Ordonanţa corectează disfuncţionalităţile din sistem
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a reafirmat, astăzi, că ordonanţa Guvernului referitoare la salariile bugetarilor nu face altceva decât să corecteze disfuncţionalităţile existente în sistem.
El a explicat că noua reglementare nu măreşte salariile, ci repară unele erori.
"Tot ceea ce facem noi mergând pe principiul corecţiilor nu are nimic de-a face cu creşterile populiste de salarii din trecut. Această ordonanţă nu este despre creşteri procentuale de 5, 10, 15, 20%. Creşterile procentuale aplicate unui sistem care are disfuncţionalităţi nu fac decât să exacerbeze, să accentueze aceste disfuncţionalităţi", a spus Dragoş Pîslaru.
Ministrul Muncii a mai precizat că abia acum autorităţile pot stăpâni procesul privind reforma de salarizare pe care o propune guvernul, pentru că s-a reuşit adunarea tuturor informaţiilor necesare.