László Tőkés susţine că modificarea graniţelor depinde de autodeterminarea comunităţii maghiare
Europarlamentarul László Tőkés a criticat din nou UDMR pe care a acuzat-o că este mai interesată de obţinerea puterii şi susţine că alternativa pentru modificarea graniţelor României este "autodeterminarea comunităţii maghiare".
Articol de Simona Mihăescu, 15 Decembrie 2013, 11:49
Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), László Tőkés consideră că pentru maghiarii din Transilvania singura alternativă viabilă la modificarea graniţelor ar putea fi autodeterminarea comunităţii maghiare.
Declaraţia europarlamentarului a fost făcută sâmbătă, la Cluj-Napoca,în cadrul unei serate de gală organizată cu prilejul aniversării a zece ani de la înfiintarea CNMT, informează MTI, citat de Agenţia de presă RADOR.
La această manifestare, László Tőkés a adus critici dure la adresa Uniunii Democrate Maghiare din România, pentru care - potrivit opiniei sale - puterea reprezintă un scop sine, iar din această cauză UDMR s-a abătut de pe calea autonomiei.
Potrivit europarlamentarului, în urmă cu zece ani întrebarea era, "dacă UDMR va rămâne fidelă spiritului Timişoarei şi dacă va fi perseverent invincibilă faţă de o strategie a autonomiei sau se va resemna definitiv şi se va împăca cu politica paşilor mărunţi".
László Tőkés consideră că este nevoie de o nouă schimbare de regim, bazată pe autodeterminare.
Europarlamentarul a constatat cu satisfacţie că există un consens general, în ceea ce priveşte autonomia, şi a subliniat că, pentru îndeplinirea acestei năzuinţe, trebuie câştigată susţinerea românilor, mai cu seamă a celor din Transilvania.
În opinia lui László Tőkés, există suficientă credinţă şi voinţă pentru un nou început, precum şi multe semnale de încurajare.
Printre aceste semnale, a amintit de susţinerea Guvernului Ungariei, condus de Viktor Orbán, de consensul realizat în organizarea marelui marş al secuilor, de solidaritatea civică de mare amploare, creată în vederea stopării exploatării miniere de la Roşia Montană, precum şi de demararea acelui proces, al cărui scop este obţinerea unei largi susţineri pentru autonomie.
Zsuzsanna Répás,oficial al Ungariei: Pe termen lung soluţia este autonomia
La rândul său, secretarul de stat adjunct pentru politica naţională al Guvernului Ungariei, Zsuzsanna Répás, a precizat: "Punerea sub semnul îndoielii, a drepturilor fundamentale ale maghiarilor din Transilvania, desfiinţarea instituţiilor noastre sau diminuarea numărului maghiarilor sunt câteva exemple pentru a întării şi mai mult convingerea că pe termen lung soluţia este autonomia.
Zsuzsanna Répás a mai spus că voinţa politică nu este sufiecientă pentru obţinerea autonomiei, deoarece trebuie, în primul rând, convinsă comunitatea, care trebuie să înţeleagă că este nevoie de o cooperare.
Zsuzsana Répás a apreciat în mod deosebit rolul jucat de László Tőkés şi CNMT în demararea acestui porces.
Oficialul ungar a mai subliniat că este inadmisibil ca unii să ignore drepturile fundamentale ale maghiarilor, iar reprezentanţii Guvernului român în judeţele din Ţinutul Secuiesc să dea amenzi din cauza arborării drapelului secuiesc şi a folosirii limbii materne.
Tibor T. Toró: PPMT luptă pentru liberatate
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tibor T. Toró, a menţionat: "Deocamdată nu am obţinut autonomia, însă am reuşit să vorbim despre ea. De această chestiune trebuie să fie preocupaţi atât autorităţile de la Budapesta, cât şi cele de la Bucureşti, precum şi politicienii maghiari din România".
Tibor T. Toró a vorbit şi despre diferenţa dintre "politica de aservire" a UDMR şi "politica de luptă pentru libertate" promovată de PPMT. Dar dincolo de aceste deosebiri - a spus Toró - "putem acţiona înpreună şi unitar, dacă reuşim să identificăm ţelurile noatre comune".
În opinia preşedintelui PPMT, este important ca până în 2016, până la viitoarele alegeri parlamentare din România, PPMT să-şi consolideze poziţia în vederea echilibrării supraponderii UDMR, care ar trebui constrânsă până atunci să accepte ideea "progresului comun".
La această manifestare aniversară a fost decernat, pentru prima oară, premiul Kós Károly.
Acesta a fost acordat unor foşti politicieni maghiari din România: unuia din fondatorii UDMR, Károly Király, şi post-mortem fostului ministru al turismului, Ákos Birtalan.
De asemenea, au fost premiaţi politologul transilvănean Miklós Bakk, autor a mai multor proiecte de autonomie, şi maratonistul Gábor Juhos, din Ungaria, care anul acesta a alergat un tur al Ţinutului Secuiesc pentru a atrage atenţia asupra importanţei autonomiei a acestei regiuni, mai informează MTI, citată de RADOR.