László Andor: 90% dintre romii europeni trăiesc sub limita de sărăcie
comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, László Andor,susţine că 90 la sută din romii europeni trăiesc sub limita de sărăcie şi sunt victime ale discriminării în diferite forme, mai ales copii şi persoanele în vârstă.
Articol de Alice Georgescu, 22 Aprilie 2013, 13:50
În România şi Bulgaria - ţările cu cele mai importante populaţii de etnie romă - doar cel mult un sfert dintre noii angajaţi provin din această categorie etnică, iar procentul trebuie îmbunătăţit consistent, a recomandat comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, László Andor.
Prezent la Bucureşti, László Andor a mai spus că e nevoie ca integrarea romilor să se facă"oriunde în UE":
"Integrarea romilor nu trebuie să se limiteze la o comunitate sau alta, la un anumit oraş, regiune sau ţară. Dacă integrarea persoanelor de etnie romă dă greş, oriunde în UE, are de pierdut întreaga societate europeană. Pentru a face cu adevărat o diferenţă între viaţa de zi cu zi a romilor, mai ales a celor care trăiesc în medii defavorizate, e nevoie de efort comun şi de o implicare pe termen lung la nivel european, naţional, regional şi local", a spus înaltul oficial european.
Oficiali şi militanţi pentru drepturile etniei au recunoscut, luni, într-o conferinţă pe această temă, că strategiile de integrare din ultimii 22 de ani au schimbat prea puţin situaţia romilor şi îşi propun din nou să identifice nevoile acestora şi modalităţile corecte de gestionare a problematicii specifice.
Mariana Câmpeanu cere implicarea instituţiilor europene în problema romilor
Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a reluat apelul pentru o abordare la nivel comunitar şi cere implicarea instituţiilor europene pentru a găsi soluţii viabile.
"Uniunea Europeană trebuie să accepte ideea că problema populaţiei roma este o problemă a Uniunii Euopene, aşa cum este o problemă a fiecărui stat din Uniunea Europeană. Şi că numai împreună, căutând o cale de colaborare şi de găsire a celor mai bune soluţii, vom putea să îi ajutăm ca aceşti oameni să nu mai rămână paria societăţii. Degeaba oferi o sumă de bani unei persoane, să plece dintr-un anumit loc, să se întoarcă în ţara de origine, pentru că, după un anumit interval de timp, ea revine" a avertizat aceasta.
Ministrul muncii a mai punctat şi nevoia de a investi în educarea copiilor şi tinerilor romi, precum şi de a facilita accesul lor pe piaţa muncii, ca principale elemente în eforturile de integrare.