Loslo Borbely : România pe primul loc la atragerea fondurilor pentru infrastructură
Ministrul Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, a semnat joi, împreună cu reprezentanţi ai autoritaţilor locale din judeţele Timiş, Buzău, Botoşani şi Neamţ, contracte de investiţii în infrastructura de mediu.
Articol de Gabriel Benescu, 24 Februarie 2011, 16:55
Valoarea acestora este de 288 milioane de euro, finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu", a anunţat Laslo Borbely.
El a subliniat că România "este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte atragerea fondurilor pentru infrastructură".
"Suntem într-o situaţie fericită din punct de vedere al pregătirii proiectelor. Sunt proiecte mari şi complexe. Acum, trebuie pregătite caietele de sarcini pentru licitaţii. În momentul de faţă, România este pe primul în Europa în ceea ce înseamnă semnarea contractelor", a declarat, Laszlo Borbely.
Cele mai mari sume au fost atrase în judeţele Timiş şi Buzău prin proiecte de alimentare cu apă, iar în judeţele Neamţ şi Botoşani fondurile au fost obţinute pentru proiecte de reabilitare a sistemului de management al deşeurilor, respectiv a sistemului de termoficare urbană.
Proiectele pentru judeţul Timiş, de 118,8 milioane euro, fără TVA, vizează extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare.
Durata de implementare a proiectului este de 46 de luni, până în anul 2014, şi el vizează, în principal, îmbunătăţirea calităţii apei şi accesul la infrastructura de apă şi canalizare.
Aproape 160.000 de locuitori din zonele Timişoara (inclusiv Sânmihaiu Român), Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova şi Săcălaz, vor beneficia de aceaste investiţii.
Următorul proiect, de 99,3 milioane euro, fără TVA, din care 76,7 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Coeziune, vizează extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Buzău.
Circa 191.000 de locuitori vor beneficia de investiţiile care vizează tratarea şi distribuţia apei potabile, precum şi colectarea şi tratarea apelor uzate pentru municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, şi localităţile Nehoiu, Pogoanele şi Pătârlagele.
Alte două proiecte sunt încadrate pe Axele prioritare II, respectiv III şi însumează 70 milioane de euro, fără TVA.
Este vorba despre punerea la punct a unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ (valoare proiect, circa 33,4 milioane euro, fără TVA), şi de reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoşani (valoare, 36,6 milioane euro, fără TVA).