LIVE UPDATES Dan Diaconescu a câştigat OLTCHIM
În urma licitaţiei care a avut loc, vineri, pentru preluarea Combinatului Oltchim, la care au participat trei investitori cu patru oferte, Dan Diaconescu a devenit acţionarul majoritar al companiei.
Articol de Gabriela Tătărău, 21 Septembrie 2012, 09:42
►ora 17:35 Dan Diaconescu: Aştept să mă sune Victor Ponta şi să mă felicite, din moment în moment.
►ora 17:35 Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
►ora 17:30 Romului Vulpescu: Creanţa AVAS nu se vinde, nu sunt oferte individuale, iar plicul sigilat cu valoarea minimă nu se deschide, nu se anunţă valoarea. (...) Creanţa Electrica este mai mare decât a oferit Chimcomplex, nu se vinde.
►ora 13.50 Romulus Vulpescu: În acest moment nu se poate spune că a câştigat cineva. Nu ştiu ce se află în aceste documente, comparăm o sumă cu altă sumă, dar trebuie să comparăm şi activele.
►ora 13.45 Romulus Vulpescu anunţă retragerea comisiei pentru verificarea ofertelor.
► ora 13.38 Este deschis plicul cu oferta Aisa Invest, care oferă 30 milioane lei pentru pachetul de acţiuni. Aisa Invest nu are ofertă pentru pentru achiziţia în bloc.
►ora 13. 35 - Se deschide oferta numărul trei, a celor de la Chimcomplex Borzeşti.
Aceştia oferă pentru cumpărarea individuală a pachetului de acţiuni suma de 18,8 milioane de lei, iar pentru cumpărarea în bloc preţul de 221,4 milioane de lei.
Preşedintele OPSPI, Remus Vulpescu, cel care deschide ofertele, spune că că nu există o ofertă pentru creanţa AVAS.
►ora 13.25 Al doilea plic deschis conţine oferta PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim.
Suma oferită, numai în varianta cumpărării în bloc a celor trei active, pentru pachetul de acţiuni, este de 13 milioane de lei, echivalentul a 2.998.528 euro.
Pentru creanţa AVAS, oferta celor de la PCC SE este de peste 13,4 milioane lei, iar pentru creanţa Electrica, reprezentanţii acţionarului minoritar al Oltchim oferă, pentru varianta de comercializare doar în bloc, suma de 13.443.603 lei.
►ora 13.23 Prima ofertă de cumpărare deschisă este cea a lui Dan Diaconescu.
Dan Diaconescu oferă pentru pachetul de acţiuni de la S.C. Oltchim S.A., numai pentru cumpărare individuală, suma de 203.449.548 de lei.
Dan Diaconescu susţine că nu există nicio condiţionare şi că doreşte ca aceşti bani să ajungă direct la salariaţi şi la capitalul circulat al combinatului.
UPDATE Licitaţia finală pentru privatizarea Oltchim a început vineri în jurul orei 12.30.
Preţul de pornire pentru vânzarea combinatului Oltchim este de 4 milioane de euro.
Toate cele patru oferte primite de OPSPI pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), depuse de companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu, au fost acceptate pentru licitaţia deschisă cu strigare.
Ministerul Economiei a scos la vânzare pachetul majoritar de acţiuni pe care-l are la Oltchim, dar şi două creanţe pe care le deţin Electrica şi AVAS.
În cursă au rămas patru oferte, după ce vineri a expirat termenul de depunere a documentaţiilor pentru cumpărarea combinatului, iar dacă licitaţia eşuază, combinatul va intra într-o administrare specială.
Singurul investitor care a depus oferte pentru toate cele trei categorii este compania germană PCC, care mai are deja 18,3% din acţiunile combinatului.
Acest investitor are 76 de filiale şi companii asociate în 13 ţări, în care lucrează în total 2.300 de angajaţi.
Un alt ofertant care doreşte doar acţiunile statului de la Oltchim şi creanţa de la Electrica este Ştefan Vuza.
El controlează grupul de firme Serviciile Comerciale Române care cuprinde 17 companii şi are 2.400 de salariaţi.
A patra ofertă a fost făcută de Dan Diaconescu, proprietar al unei televiziuni de nişă, care, potrivit unor topuri ale celor mai bogaţi români, ar avea o avere cuprinsă între 9 şi 26 de milioane de euro.
Investitorul care asigură locurile de muncă are prioritate
Premierul Victor Ponta a promis că statul va alege acel investitor care va asigura reluarea producţiei şi menţinerea locurilor de muncă.
Analiştii spun însă că astfel de asigurări sunt prea optimiste şi că impunerea de condiţii la vânzare reprezintă chiar o restricţionare a dreptului de proprietate. Singurele modalităţi de acţiune - spune Dan Suciu - sunt puterea de convingere a negociatorilor şi preţul.
"Singurul element de protecţie necesar pentru ca o companie care cumpără anumite active să nu le închidă este preţul. Dacă dă o sumă consistentă, va fi în interesul companiei care a cumpărat acele active să le eficientizeze", a spus Suciu.
Ajutoare de la Guvern pentru salariaţi
Deocamdată, angajaţii de la Oltchim aşteaptă salariile restante.
Ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, a promis că cele din iulie vor veni în 25 septembrie, iar pentru lunile august şi septembrie urmează să se facă o analiză a drepturilor salariale, întrucât combinatul a fost închis.
Liviu Pop a mai precizat că ajutorul financiar promis de guvern, de 1.400 de lei, va fi acordat după finalizarea anchetelor sociale.
"Din toţi angajaţii Arpechim şi Oltchim, cumulaţi undeva la 3.325, ajutorul se acordă celor care au până la un venit anume. Nu vă pot spune care va fi numărul exact al angajaţilor, pentru că nu s-au finalizat anchetele sociale. eporter: Sindicaliştii de la Oltchim sunt nemulţumiţi că acest ajutor va fi acordat diferenţiat şi nu vor beneficia de el toţi angajaţii", a spus Pop.