Lista neagră a medicamentelor
Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, joi, la deschiderea Adunării Generale a Colegiului Medicilor, că până la mijlocul lunii decembrie va fi finalizată o listă negativă care va cuprinde medicamente care nu vor mai fi suportate de stat.
Articol de Alina Dobrinescu, 27 Octombrie 2011, 17:37
Ritli Ladislau a menţionat că statul nu va mai deconta medicamente scumpe, care sunt recomandate şi pentru alte afecţiuni decât pentru cea iniţială şi investigaţii care vor trebui recomandate numai în cazurile în care este necesar.
''Va trebui mai multă rigurozitate în prescrierea medicamentelor şi investigaţiilor'', a menţionat ministrul sănătăţii.
Şeful sănătăţii a solicitat mai multă implicare din partea comisiilor de specialitate în proiectele pe care le-a demarat Ministerul Sănătăţii, în special cele legate de definirea pachetului bazat pe servicii, politica medicamentului, achiziţii de dispozitive medicale, parteneriate public-private.
"Ministerul Sănătăţii are ca prioritate antrenarea în proiectele sale a tuturor partenerilor care pot influenţa politicile pentru sănătate, în interesul pacientului şi a dezvoltării unei asistenţe medicale de calitate, iar Colegiul Medicilor este un asemenea partener. Interesele celor două instituţii sunt comune şi aşa vor trebui să rămână şi în viitor", a evidenţiat ministrul.
Acesta a amintit elementele comune de colaborare dintre cele două instituţii pentru formarea medicilor, organizarea concursului de rezidenţiat, libera circulaţie a personalului medical.
În cadrul adunării, oficialul a prezentat cele trei obiective importante în care Ministerul Sănătăţii le va derula anul viitor: managementul financiar, atragerea sistemului privat şi cheltuirea banului public cu mai multă responsabilitate, dezvoltarea sistemului de îngrijiri medicale cu accent în medicina de familie în mediul rural, profilaxia bolilor netransmisibile cu accent pe screeningul de cancer.
Medicii de familie trebuie să fie pregătiţi mai bine în cadrul rezidenţiatului astfel încât să aibă mai multe ore pentru pediatrie, de exemplu, decât cum au acum ore de chirurgie şi neochirurgie.
Ministrul a recunoscut că există o problemă foarte delicată în ceea ce priveşte plecarea medicilor şi pentru aceasta trebuie găsite soluţii împreună cu Colegiul Medicilor şi cu alţi factori de decizie.