Liderii mondiali încearcă să evite criza financiară
Pe tot parcursul zilei de duminică au fost convocate, de urgenţă, teleconferinţe la care au participat miniştri de finanţe şi oficiali ai celor mai puternice economii ale lumii pentru a calma pieţele financiare înaintea începerii unei noi săptămâni.
Articol de Alexandru Zugravu, 08 August 2011, 08:47
Bursele din Asia au deschis în scădere moderată luni, în timp ce liderii principalelor economii ale planetei se mobilizează pentru a preveni o prăbuşire financiară mondială.
Bursele din Sidney, Tokyo şi Seul afişau în scădere la deschidere.
Decizia Agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's de a retrage Statelor Unite prestigiosul rating Triplu A, de care se bucură emiţătorii de obligaţiuni cei mai fiabili, a fost anunţată vineri, după închiderea pieţelor şi existau temeri privind o mişcare de panică la redeschidere.
Aceasta însă nu a avut loc.
Pe tot parcursul zilei de duminică au fost convocate de urgenţă teleconferinţe cu la care au participat miniştri de finanţe şi oficiali ai celor mai puternice economii ale lumii pentru a calma pieţele financiare înaintea începerii unei noi săptămâni.
Cooperare între liderii lumii pentru evitarea crizei
Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din grupul celor şapte mari puteri industriale s-au angajat, într-un comunicat, să ia toate măsurile necesare, pentru a sprijini stabilitatea financiară şi creşterea economică.
Ţările G7 s-au înţeles, de asemenea, să evite mişcările excesive pe piaţa schimburilor, potrivit ministrului de finanţe japonez, Yoshihiko Noda, citat de agenţiile de ştiri.
La Washington, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a salutat această cooperare în care vede o contribuţie la menţinerea încrederii.
Banca Centrală Europeană a anunţat că îşi va aplica activ programul de cumpărare de obligaţiuni pe piaţa secundară, fără a preciza în sprijinul cărei ţări vine.
Discuţiile dintre guvernatorii Băncii Centrale Europene s-au centrat asupra oportunităţii răscumpărării datoriei Italiei şi Spaniei, după ce preţul împrumuturilor făcute de ele s-a ridicat, săptămâna trecută, la niveluri comparabile cu momentul când Irlanda şi Grecia au fost, la rândul lor, nevoite să ceară pachete de urgenţă, pentru recuperarea datoriei lor.
Denis McShane, fost ministru pentru afaceri europene, a declarat la BBC că liderii europeni trebuie să conlucreze, pentru a găsi o soluţie.
"Pieţele au făcut să explodeze suveranitatea naţională, au retrogadat statutul SUA, au făcut să crească incredibil de mult costul împrumuturilor făcute de Spania şi Italia, astfel încât noi - conducerea politică - trebuie ca, la rândul nostru, să acceptăm că putem face mult mai mult, împreună, în UE, decât o putem face prin decizii individuale, adoptate la Paris, Londra, la Roma sau la Berlin", a spus Denis McShane.