Liderii mondiali au adoptat "Planul de la Sankt-Petersburg" . Vezi ce conţine
Liderii G20 au adoptat, joi, la finalul primei zile a summitului, aşa-numitul "Plan de la Sankt-Petersburg" privind asigurarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în lume.
Articol de Agenţia de presă RADOR, 06 Septembrie 2013, 10:05
Potrivit afirmaţiilor ministrului de finanţe al Rusiei, Anton Siluanov, agenda primei sesiuni a întâlnirii liderilor a fost consacrată problemelor financiare şi macro-economice.
"Planul de la Sankt-Petersburg" a fost adoptat în unanimitate. Următorul obiectiv îl constituie realizarea acestuia, a subliniat şeful Ministerului rus de Finanţe.
"Planul prevede o serie întreagă de măsuri conctrete pentru stimularea creşterii economice, reducerea şomajului, stimularea investiţiilor, precum şi preîntâmpinarea volatilităţii fluxurilor de capital" - se spune în comunicatul apărut pe site-ul oficial al summitului.
Liderii G20 au constatat că, în ansamblu, situaţia în economia mondială are rezultate pozitive.
Economia ţărilor dezvoltate arată o dinamică pozitivă.
Atenţia este atrasă în mod deosebit de situaţia ţărilor în curs de dezvoltare, unde rata de creştere a încetinit, lucru care, cum a declarat Siluanov, se datorează finalizării politicii de "relaxare cantitativă".
După cum a arătat ministrul rus de finanţe, practic toţi liderii G20 au subliniat importanţa adoptării Planului de acţiune privind contracararea eroziunii bazei de impozitare.
O atenţie deosebită s-a acordat la summit problemelor reglementării financiare, citează Agenţia de presă Rador.
Au fost evaluată pozitiv decizia luată de cele mai multe ţări de a implementa, din 2014, parametrii "Basel-3" (document al Comitetului de la Basel pentru control bancar, care conţine recomandările metodice în domeniul reglementării bancare).
S-a discutat problema rolului agenţiilor de rating, precum şi problema obiectivităţii unor asemenea ratinguri. Au fost formulate aprecieri pozitive în legătură cu paşii făcuţi în domeniul reglementării instituţiilor financiare importante.
După cum a mai arătat oficialul rus, s-a discutat rolul politicii de consolidare fiscală.
"Dacă nu de mult o asemenea politică era considerată antipodul dezvoltării economice, astăzi această poziţie s-a schimbat şi problemele consolidării bugetare răm a mai rmarcat că ân pe agenda G20" - a afirmat Siluanov.