Lideri de opinie la nivel mondial cer legalizarea drogurilor uşoare, România se opune
Respingere categorică în România a principalelor concluzii ale unui raport internaţional publicat, joi, la New York, care recomandă, printre altele, legalizarea drogurilor uşoare, cum ar fi canabisul.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Iunie 2011, 15:18
Reprezentanţii Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului de la Bucureşti cred însă că o astfel de decizie nu va duce la scăderea numărului de consumatori.
Propunerea este susţinută însă de mai multe personalităţi internaţionale, precum Sting, Mario Vargas Llosa sau Kofi Annan, care semnează avertismentul de joi şi care consideră că lupta mondială contra drogurilor a eşuat.
Semnalul de alarmă cu privire la eşecul luptei antidrog este lansat de mai multe personalităţi internaţionale din politică, muzică sau film, reunite în aşa-numita Comisie mondială pentru politica privind drogurile.
Nume sonore precum Sting, actriţa Judi Dench, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa sau fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, arată în raportul dat publicităţii, joi, că eşecul are consecinţe devastatoare pentru persoanele şi societăţile din întreaga lume.
În plus, traficanţii de droguri continuă să alimenteze crima organizată. Documentul cere o reformare de urgenţă a politicilor naţionale şi două sunt recomandările care atrag atenţia.
Prima vizează legalizarea canabisului şi a altor droguri uşoare, iar a doua abandonarea incriminării, marginalizării şi stigmatizării persoanelor care consumă droguri, dar care nu provoacă probleme altora.
Este nevoie - spune raportul - de o abordare mai umană, potrivit căreia persoanele dependente sunt considerate pacienţi, nu infractori.
La Bucureşti, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, organizaţie nonguvernamentală, cu activitate în combaterea consumului, admite că în multe ţări politicile nu au avut rezultatele dorite şi este nevoie de schimbare.
Preşedintele executiv, Gigel Lazăr, nu crede însă că legalizarea drogurilor uşoare ar fi o soluţie.
"Legalizarea acestor să spunem droguri, aşa-zise uşoare ,din punct de vedere al comisiei nu vor duce nici pe departe la reducerea numărului consumatorilor", a afirmat Gigel Lazăr.
Tot el nu este de acord cu modelele promovate de Olanda sau Portugalia, ţări cu o politică mai relaxată în domeniu.
"Portugalia este ţara cu cel mai mare număr de persoane HIV infestate în urma injectării drogurilor. În 2007, numărul infecţiilor HIV a crescut de la 9,1 la 19,9%, hepatita C a crescut de la 39% la 52%, iar hepatita B de la 3 la 10%", susţine Gigel Lazăr.
În 2009, o comisie prezidenţială de la noi din tară propunea dezincriminarea consumului de droguri pentru limitarea consumului şi a răspândirii infecţiei cu virusul HIV.
Recomandările au fost puternic contestate, iar Gigel Lazăr este de părere că România nu este pregătită pentru aşa ceva, iar dovada ar fi efectele plantelor etnobotanice.
"România şi în general Europa de Est nu sunt ţări cu o pregătire în ceea ce înseamnă cultura şi ştiinţa efectelor drogurilor. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu acele produse aşa-zise etnobotanice. Efectele din România sunt dezastruoase", a mai adăugat Gigel Lazăr.