Liberali susţin că revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni nu este sigură
Liberalii susţin că Hotărârea CCR nu este executorie şi anunţă că vor depune două documente din care reiese că decizia Curţii Constituţionale este un "abuz".
Articol de Radio România, 27 August 2012, 09:28
Senatorul liberal Ioan Ghişe a anunţat că doreşte să prezinte, luni, în plenul Parlamentului două documente din care ar reieşi că, de fapt, Traian Băsescu ar fi fost demis la referendum şi că decizia Curţii Constituţionale ar reprezenta un abuz.
Ioan Ghişe a precizat totodată la Radio România că va încerca să obţină şi sprijinul PSD pentru iniţiativa sa.
"(Luni, n.r.) dimineaţă le depun la Parlament, după care Biroul Permanent Central va lua în analiză şi, din câte cunosc, există curente de opinie între colegii noştri ca Partidul Naţional Liberal să susţină aceste două proiecte de hotărâre. Rămâne să vedem în ce măsură colegii de la PSD sunt dispuşi să susţină la rândul lor. Ce pot să vă spun este că, din câte cunosc, la PSD sunt două curente de opinie faţă de aceste proiecte de hotărâre" a declarat Ioan Ghişe.
Senatorul PNL Ioan Ghişe susţine că CCR nu are cum să decidă ea întoarcerea preşedintelui, că hotărârea Curții Constituționale nu este executorie şi în consecinţă a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care se constată că Traian Băsescu a fost demis de popor, iar postul de preşedinte e vacant.
Eugen Nicolăescu: Parlamentul trebuie să facă o analiză
Şi viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu este de părere că revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni nu este o chestiune sigură şi că încă există elemente care pot înclina balanţa în această problemă.
Eugen Nicolăescu a anunţat că luni, înainte de plen, liberalii şi social-democraţii vor decide calea de atac cea mai potrivită.
Una dintre căi porneşte de la ideea că hotărârea Curţii Constituţionale nu este conformă cu prevederile legale.
"S-a dat o hotărâre fără să se ia în considerare toate elementele pe care această instituţie le-a avut la dispoziţie. Ea însăşi le-a solicitat guvernului, iar atunci când le-a primit nu le-a utilizat. O explicaţie cred eu că este necesară. Tot într-o hotărâre a Curţii se specifică: în urma acestui referendum, calea de urmat o va decide Parlamentul. Şi atunci Parlamentul trebuie să facă o analiză, cred eu, foarte serioasă; trebuie, cred eu, să pună în faţă faptul că 8,5 milioane de cetăţeni au fost la vot şi că cvorumul în această situaţie trebuie cu totul altfel gândit şi analizat" a amintit Eugen Nicolăescu.