Legea securităţii cibernetice, declarată neconstituţională
CCR a decis cu majoritate de voturi că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională, prin lipsa avizului CSAT.
Articol de Mădălina Verman, 21 Ianuarie 2015, 14:22
CCR a admis cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații PNL și a decis că Legea securităţii cibernetice este neconstituțională în ansamblul ei.
Curtea reţine că că întreg actul normativ suferă de deficiențe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerență, claritate, previzibilitate, precum și sub aspectul respectării procedurii legislative prin lipsa avizului CSAT, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin. (5) din Constituție.
"Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale cuprinse în art.1 alin.(3), (4) și (5) referitoare la principiul statului de drept, principiul separației puterilor în stat, respectiv principiul legalității, în art. 21 alin.(1) și (3) referitor la accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil, în art.26 privind viața intimă, familială și privată și în art. 28 referitor la secretul corespondenței, din perspectiva lipsei garanțiilor necesare respectării acestor drepturi, precum și în art. 53 privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți", se arată într-un comunicat al CCR.
Astfel, Curtea a constatat neconstituționalitatea mai multor prevederi ale legii, printre care cele privind definirea noțiunii de "deținători de infrastructuri cibernetice", desemnarea Serviciului Român de Informații ca autoritate națională în domeniul securității cibernetice, lipsa garanțiilor legale (autorizarea de către o instanță judecătorească) aferente respectării obligației deținătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentanților autorităților competențe la datele deținute.
În 24 decembrie, PNL a contestat la Curtea Constituţională Legea privind securitatea cibernetică.
Sesizarea a fost semnată de 69 de deputaţi ai PNL, care susţin că actul normativ încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL susţinea atunci că noua lege ar permite serviciilor de informaţii, dar şi altor institute ale statului să "să intre cu bocancii în viaţa privată a cetăţeanului român".