Legea salarizării bugetarilor, finalizată în septembrie
Intrarea în vigoare a noii legi a salarizării bugetarilor ar urma să fie corelată peste creşterea programată a salariului minim la 1200 de lei, de la începutul anului viitor.
Articol de Sergiu Şteţ, 13 Iulie 2015, 13:59
Legea salarizării bugetarilor, aflată în dezbatere publică, ar urma să fie definitivată până la finalul lunii septembrie.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că, după discuţiile cu părţile interesate, proiectul ar urma să fie adoptat şi se intenţionează aplicarea lui de la începutul anului viitor.
Intrarea în vigoare a noii legi a salarizării bugetarilor ar urma să fie corelată peste creşterea programată a salariului minim la 1200 de lei, de la începutul anului viitor.
Forma finală a legii şi nivelul de salarizare pentru diverse categorii de bugetari vor fi clare abia după adoptarea legii.
Sunt cunoscute însă principiile generale care ar trebui să stea la baza salarizării bugetarilor.
În primul rând, se doreşte simplificarea grilelor de salarizare şi în cadrul aceleiaşi categorii, corelarea salariului cu performanţele angajatului.
Raportul dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu va fi încă discutat, însă se doreşte ca salariul maxim al unui angajat al statului să fie în jur de 20 de mii de lei brut, adică peste 4000 de euro.
Conform strategiei multianuale a guvernului, de la 1 ianuarie salariul minim pe economie, deci şi pentru bugetari, va fi de 1200 de lei, aproximativ 270 de euro.
Salarizarea bugetarilor va fi diferenţiată în funcţie de studii: în prima clasă de salarizare vor fi persoanele necalificate, urmează persoane cu studii medii, dar fără bacalaureat, persoane care au bacalaureatul, persoane cu studii superioare şi persoane cu studii superioare de lungă durată, precum şi înalţii demnitari.