Legea Educaţiei, în dezbaterea Camerei Deputaţilor
Punctele esenţiale ale proiectului sunt trecerea clasei pregatitoare la învaţamântul obligatoriu, includerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial sau descentralizarea de la nivelul administrarii şcolilor.
Articol de Politica Romaneasca, 18 Mai 2010, 10:01
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut, luni, în faţa deputaţilor ca proiectul va aduce stabilitate sistemului de învaţamânt.
Deputaţii au stabilit ca în fiecare zi sa dezbata proiectul legii educaţiei, pentru ca vineri sa dea votul final asupra întregul proiect.
PDL a apreciat ca proiectul de lege este unul bun şi ca varianta guvernului a fost îmbunataţita de amendamentele aduse în Comisia pentru învaţamânt.
PSD şi PNL au criticat însa acest proiect de lege, despre care au afirmat ca acopera incopetenţa guvernului şi nu prevede un lucru foarte important: alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi cercetare.
Ministrul Funeriu vrea să reintroducă în poriect articolele respinse până acum
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, va propune plenului Camerei şi apoi Senatului câteva din articolele Legii educaţiei respinse de deputaţii din Comisia de învaţamânt, unul dintre ele facând referire la nepotismul din universitaţi şi continuarea activitaţii dupa pensionare în instituţiile private.
"Toate opţiunile majore ale acestei legi au fost pastrate. Desigur, sunt câteva lucruri punctuale care, din punctul meu de vedere, au dus la o oarecare diluare a modului în care aceste opţiuni majore vor fi aplicate. Am ţinut foarte mult la dispariţia nepotismul universitar. Am propus ca în universita?i funcţiile de conducere sa nu poata fi ocupate de persoane care au relaţie de familie, adica soţ, soţie, fini, rude pâna la gradul trei. Comisia a decis ca acest lucru sa fie interzis doar la nivelul facultaţilor. Eu cred ca nu este suficient. Eu cred ca nu este firesc sa avem în statutul de funcţii al universitaţii un arbore genealogic", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei.
Daniel Funeriu a mai spus ca un lucru care a fost schimbat de catre membrii Comisiei de învaţamânt şi la care Ministerul Educaţiei Cercetarii Tineretului şi Sportului s-a opus face referire la învaţamântul superior particular.
Funeriu considera ca reglementarile trebuie sa fie omogene în învaţamântul de stat şi cel particular.
Comisia pentru înva?amânt a avizat favorabil, vineri, dupa aproape trei saptamâni de dezbatere, proiectul legii Educaţiei, care cuprinde 316 articole.
Camera Deputaţilor este prima Camera legislativa sesizata cu dezbaterea acestui proiect de lege.