Legea "Big brother", vot final joi
Plenul Senatului se va pronunţa prin vot mâine, după ce astăzi a reexaminat proiectul de modificare a Ordonanţei privind comunicaţiile electronice pe care Curtea Constituţională l-a declarat neconform cu legea fundamentală.
Articol de Alina Stănuţă, 04 Februarie 2015, 09:41
UPDATE Este vorba despre actul normativ ce prevede obligativitatea celor ce achiziţionează o cartelă telefonică preplătită să prezinte un document de identitate.
Redactorul RRA Alina Stănuţă aminteşte că şi Comisia juridică a Senatului a respins în decembrie proiectul în cauză.
Menţionăm că în majoritatea ţărilor europene, pentru a intra în posesia unei cartele telefonice preplătite, orice persoană trebuie să prezinte un act de identitate.
În România, acest lucru nu este necesar în acest moment.
Guvernul a propus anul trecut un act normativ pentru reglementarea acestei situaţii, însă el a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, care l-a trimis înapoi la Senat
Amintim că, iniţiatorul legii, guvernul, arăta în expunerea de motive că piaţa de telefonie mobilă din România este dominată de clienţii de tip prepay, care reprezintă aproximativ 67% din numărul total de utilizatori.
Situaţia a creat discriminări între cei abonaţi şi cei cu cartele preplătite, întrucât unii au obligaţia de a furniza datele de identificare şi alţii nu - arăta executivul.
Documentul prevedea, aşadar, obligativitatea celor care achiziţionau o cartelă telefonică de tip prepay să prezinte un document de identitate, dar şi stocarea datelor de pe reţelele Wi-Fi timp de şase luni, în vederea identificării utilizatorilor conectaţi.
Judecătorii Curţii Constituţionale, la sesizarea Avocatului Poporului, au constatat că legea nu respectă condiţiile impuse de principiul proporţionalităţii, nu oferă garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal, aducând astfel atingere însăşi esenţei drepturilor fundamentale referitoare la viaţa intimă, familială şi privată şi la secretul corespondenţei.