Legea asistenţei sociale, blocată în Parlament
Puterea şi opoziţia s-au certat în Senat pe Legea asistenţei sociale care nu a reuşit să treacă de plenul Senatului.
Articol de Alina Stănuţă, 27 Septembrie 2011, 08:23
Legea asistenţei sociale nu a reuşit să treacă de Senat.
Opoziţia a cerut retrimiterea ei la Comisia de muncă, motivând că au fost introduse unele amendamente respinse iniţial de plen.
Puterea doreşte adoptarea de urgenţă a actului normativ în forma actuală.
Şedinţa a fost întreruptă pentru o pauză de consultări, iar apoi a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Opoziţia a solicitat ca Legea asistenţei sociale să fie retrimisă la comisie şi asta, pentru că multe dintre amendamentele iniţial respinse de Comisia de muncă şi apoi acceptate de plenul Senatului nu sunt puse în acord cu textul iniţial al legii, spun reprezentanţi PNL şi ai PSD.
"Stimaţi colegi, oricât ar fi graba de mare, nu ştiu dacă ne putem imagina că Senatul va trimite la Camera Deputaţilor un proiect de lege care să aibă contradicţii majore în interiorul său", a spus senatorul liberal Puiu Haşoti.
Plenul Senatului a respins retrimiterea la comisie a legii, dar senatorul PNL Puiu Haşoti a solicitat apoi o pauză de consultări.
Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu acuză opoziţia că tergiversează adoptarea Legii asistenţei sociale.
"Consultările au fost, aşa, pe două trepte ale Senatului, au durat vreo cinci secunde, ducând la concluzia că fiecare rămâne pe poziţia sa. Noi dorim să trecem această lege, ceilalţi doresc să o obstrucţioneze", a spus Rădulescu.
În final, opoziţia a plecat din sală, iar şedinţa nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.
Cel mai probabil, discuţia asupra Legii asistenţei sociale va fi reluată miercuri.
Tergiversarea Legii asistenţei sociale, "o acţiune împotriva cetăţenilor"
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, susţine că Guvernul îşi propune să reformeze sistemul de asistenţă socială, pentru a reduce cheltuielile în domeniu.
Legea asistenţei sociale îndeplineşte toate condiţiile pentru a trece de Senat şi a merge la Cameră - a spus ministrul Sulfina Barbu.
"Tergiversarea adoptării Legii asistenţei sociale nu este o acţiune împotriva Guvernului, ci o consider ca o acţiune împotriva cetăţenilor României, pentru că noi ştim că având acest acord cu Fondul Monetar Internaţional şi celelalte instituţii, avem acces la bani cu dobânzi mai mici şi este extrem de important acest lucru", a spus Sulfina Barbu.
Legea asistenţei sociale trebuie adoptată în această săptămână, pentru a ne respecta angajamentele asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, afirmă ministrul muncii, Sulfina Barbu