Legea adopţiilor îmbracă o haină nouă
România va avea o nouă Lege a adopţiilor începând de luna viitoare, lege care îşi propune o eficientizare care să declanşeze creşterea considerabilă a numărului de copii adoptaţi, atât în ţară cât şi peste hotare.
Articol de Alina Bujancă, 07 Martie 2012, 14:36
La începutul lunii aprilie devin efective modificările acceptate de Parlament la Legea adopţiilor.
Modificările vor duce, potrivit estimărilor autorităţilor în domeniu, la creşterea consistentă a numărului de copii abandonaţi care îşi găsesc o familie.
În prezent, sistemul de protecţie sunt cuprinşi aproape 20.000 de astfel de copii ajunşi la vârsta majoratului fără să fi avut şansa de a fi adoptaţi.
Noua Lege va elimina acest gen de situaţii, aprecia, la momentul publicării, iniţiatorul noului act legislativ, Bogdan Panait, preşedintele autorităţii în domeniu.
Activiştii pentru încurajarea adopţiilor şi cei care iau în calcul această modalitate de a avea un copil salută noul cadru legal, pe care îl consideră un important sprijin.
Corespondentul Radio România la Timişoara prezintă cazul Adrianei Marton, care îşi doreşte, de câţiva ani, să înfieze un copil, dar a amânat declanşarea procesului de adopţie, ştiind că procedura legală este greoaie.
"Ne dorim să adoptăm un copil mic, dacă se poate, cât mai mic, un bebeluş, chiar şi, atunci, modificarea Legii, din luna aprilie, de când intră în vigoare, este un plus, în decizia noastră, de a adopta."
Preşedinta asociaţiei "Ador Copiii", din Timişoara, Simona Ciudar, ea însăşi fiind părinte adoptiv, spune că până acum, procedura de adopţie ar putea să dureze chiar şi doi-trei ani, motiv pentru care şansele copiilor abandonaţi de părinţi de a-şi găsi o familie au fost reduse.
Simona Ciudar consideră că prin noua lege numărul adopţiilor va creşte, pentru că timpul de aşteptare va fi mai scurt.
"Copiii vor putea fi declaraţi adoptabili, într-un termen mult mai scurt, decât se întâmpla până acum. Înseamnă că familiile care doresc să adopte vor avea şansa să adopte copii de vârstă mai mică, aşa cum îşi doresc în prezent, şi cum nu prea este posibil. Şi iarăşi, un aspect foarte important, este, ca şi noutate, că românii care sunt stabiliţi în străinătate şi şi-au păstrat cetăţenia română, vor putea adopta copiii din România, ceea ce, în acest moment, iarăşi, nu este posibil", a spus Simona Ciudar.
Mii de dosare de adopţie zac prin birouri
Potrivit statisticilor Oficiului Român de Adopţii, în ţara noastă sunt aproximativ 67.000 de copii abandonaţi de părinţi.
Totodată, prin birouri, zac mii de dosare, cu cereri ale unor cupluri, care doresc să adopte un copil.
Preşedinta asociaţiei "Ador Copiii", Simona Cudar, estimează că, din cauza legislaţiei precare, doar 10% dintre acestea au avut succes, până acum.
Pentru a veni în sprijinul familiilor care vor să declanşeze procedura de adopţie, asociaţia le oferă informaţii, privind paşii ce trebuie urmaţi, şi consultanţă psihologică, prin grupuri de suport.
"Există mulţi copii, care, încă, îşi aşteaptă familiile şi, aici, vine contribuţia noastră, ca toţi aceia care doresc să adopte sau negociază decizia în familie, să capete toate informaţiile necesare şi, evident, decizia le aparţine la final, dar să o ia în cunoştinţă de cauză: ce înseamnă adopţia, în întregul ei; nu doar procesul legislativ, ci şi emoţional. Absolut tot ce înseamnă adopţie", a spus Simona Ciudar.