Ladislau Ritli, noul ministru al sănătăţii
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, după şedinţa de guvern că doctorul Ritli Ladislau, a fost propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
Articol de Petruţa Obrejan, 17 August 2011, 17:36
Premierul Emil Boc a înaintat, miercuri, presedintelui României propunerea de numire în funcţia de ministru al Sănătăţii a doctorului Ritli Ladislau.
El a precizat că, Ritli Ladislau, este de profesie doctor, fiind persoana nominalizată de partenerii de la UDMR, pentru funcţia rămasă vacantă, după demisia lui Cseke Atilla.
În opinia premierului, "cuvântul de ordine", pentru noul ministru trebuie să fie continuarea reformei în Sănătate şi aplicarea măsurilor convenite cu Comisia Europeană şi FMI.
Astfel, trebuie continuată, spunea şeful Executivului: elaborarea, adoptarea şi implementarea pachetului minimal de servicii medicale, adoptarea taxei clowback, implementarea cardului naţional de sănătate, prescripţiei electronice, a fişei electronice a pacientului, precum şi impunerea genericelor, ca mod general de vizare a medicamentelor in ceea ce priveşte sistemul medical
Emil Boc a precizat, totodată, că, s-a convenit ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze Casa Naţională de Sănătate, aceasta păstrându-şi rolul de ordonator principal de credite.
Premierul i-a mulţumit şi fostului ministru al sănătăţii, Cseke Atilla, pentru atitudinea şi măsurile luate în timpul mandatului său, afirmând că acesta a fost primul dintre miniştrii Sănătăţii care a avut curajul să şi asume direct o serie de măsuri dure, însă necesare sistemului medical românesc.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, deja , decretul de investire a noului ministru al Sănătăţii, acesta urmează să depună jurământul, miercuri seara, la Cotroceni, în jurul orei 21.30.
România, trei trimestre consecutive de creştere economică
România este în graficul creşterii economice prognozate de 1,5 % pentru anul 2011, a declarat, la finalul şedinţei de guvern, premierul Emil Boc.
El a adăugat că, România reuşeşte să aibă creştere economică de 0,2% în trimestrul doi, faţă de trimestrul unu, în condiţiile în care ţări precum Portugalia, Ungaria, Franţa, Olanda, Germania şi Bulgaria au înregistrat o creştere economică mai slabă decât România.
În opinia sa, influenţele de pe pieţele internaţionale şi-au pus amprenta în ceea ce înseamnă creşterea economică în Europa.
"Datele ne îndeamnă să fim precauţi la ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. Cuvântul de ordine este şi rămâne precauţie, moderaţie şi echilibru cu respingerea oricăror tentaţii populiste", a mai spus premierul.
Emil Boc a susţinut că s-a decis, în cadru şedinţei de guvern o prioritizare imediată a investiţiilor de către toate ministerele, de către toţi miniştrii.
"Trebuie să fie realizate acele investiţii care pot fi finalizate mai repede şi trebuie să fie finanşate acele investiţii care au un efect multiplicator în economie şi generează mai multe locuri de muncă şi mai multe taxe la bugetul de stat şi nu în ultimul rând, să fructificăm avantajul unui an agricol bun. Dacă aceste lucruri se realizează şi politica de absorbţie a fondurilor europene este privită cu maximă seriozitate de către miniştri (....) avem toate şansele să confirmăm creşterea economică de 1,5%", a explicat şeful executivului.
El a amintit şi de informaţia apărută în Financial Times, protrivit căreia România este, practic, singura surpriză plăcută în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte creşterea economică în al doilea trimestru.