Kelemen Hunor: UDMR respectă Legea educației
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit cu parlamentarii Uniunii pentru a-i informa în legătură cu ceea ce s-a discutat în Guvern despre Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureş.
Articol de Angela Bârgoan, 13 Martie 2012, 15:50
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Hotărârea de Guvern urmează să fie adoptată în 10 zile.
"A fost în primă lectură proiectul de hotărâre. De azi intră în dezbatere publică zece zile, după care se va adopta Hotărârea de Guvern", a declarat Kelemen Hunor.
El a precizat că întâlnirea cu parlamentarii UDMR a avut rol de informare.
"Nu decidem nimic. Discutăm. Le spun acest lucru", a subliniat președintele UDMR.
Întrebat cum comentează UDMR cele zece zile de dezbatere publică, Kelemen Hunor a răspuns că UDMR respectă legea.
"Noi cerem respectarea Legii educaţiei în spiritul şi în litera ei. Noi, la rândul nostru, respectăm legea, care cere transparenţă decizională - minim zece zile. Deci vom respecta legea", a subliniat liderul UDMR.
Parlamentarii UDMR renunță la boicot
Reprezentanții UDMR s-au declarat mulţumiţi de soluţia găsită de către Guvern pentru rezolvarea situaţiei, iar parlamentarii Uniunii nu mai au motive să boicoteze şedinţele de comisii şi de plen.
Vicepremierul Markó Béla speră ca, după cele zece zile în care proiectul este pus în dezbatere publică, Executivul să adopte forma finală a Hotărârii de Guvern.
”Garanţia, aş zice eu, este ideea de alianţă, ideea de coaliţie, ideea de stabilitate politică, ideea de aplicare a legii şi eu n-am auzit pe nimeni care ar fi afirmat că legea nu trebuie aplicată în România sau că nu avem nevoie de o coaliţie stabilă şi solidară în legătură cu programul de guvernare”, a precizat
Markó Béla.
Ungureanu: S-a ajuns la o soluţie tehnică posibilă
Reamintim că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, marţi, că Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme.
"S-a ajuns la o soluţie tehnică posibilă, care trebuie să respecte Legea învăţământului, principiile autonomiei universitare, multiculturalitatea", a subliniat premierul.
Mihai Răzvan Ungureanu a mai precizat că grija actualului Cabinet este ca diplomele pe care le obţin studenţii de la UMF Târgu Mureş să poată fi recunoscute legal.
"Grija mea personală este că, în primul şi în primul rând, studenţii să nu aibă nimic de reproşat felului în care urmează să fie rezolvată această chestiune. Ei reprezintă motivul pentru care există universităţi şi instituţii de învăţământ superior în orice ţară civilizată din lume", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
Primul ministru a mai declarat că a avut discuţii, luni, "târziu în noapte", inclusiv cu liderul studenţilor de la UMF Târgu Mureş, căruia i-a comunicat intenţiile Executivului în legătură cu această universitate.