Kelemen Hunor: UDMR a rămas la guvernare şi la sugestia Guvernului Ungariei
Decizia Uniunii Democrate Maghiare din România de a rămâne în continuare la guvernare coincide cu sugestia făcută în acest sens de Guvernul Ungariei, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru agenţia de presă ungară MTI.
Articol de Alice Vasiloiu, 21 Februarie 2012, 11:10
Ziarul clujean de limbă maghiară Krónika a publicat în ediţia sa de luni un interviu cu preşedintele UDMR, în care Kelemen Hunor a afirmat că imediat după demisia fostului premier Emil Boc, a fost contactat de "reprezentanţi ai Guvernului Ungariei", cu care a purtat o discuţie.
Kelemen Hunor a precizat că Executivul de la Budapesta a procedat foarte corect prin faptul că s-a consultat cu UDMR şi a amintit că premierul ungar, Viktor Orbán, se află în relaţii bune cu preşedintele României, Traian Băsescu, iar adevărata ţintă a opoziţiei din România nu a fost Emil Boc, ci însuşi şeful statului.
Kelemen Hunor a adăugat că a ascultat şi a luat act de opina reprezentanţilor Guvernului ungar, pe care i-a asigurat că UDMR va adopta o decizie raţională, luând în considerare atât interesele acestei formaţiuni politice şi ale maghiarilor din România, cât şi cele ale României.
În opinia preşedintelui UDMR ,"decizia de a rămâne la guvernare a fost în concordanţă deplină cu sugestia venită din Ungaria".
Kelemen Hunor a considerat drept "culmea cinismului" declaraţia preşedintelui interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tibor T. Toró, potrivit căruia UDMR nu ar fi trebuit să rămână la guvernare, în condiţiile în care şi liderul PPMT "ştie foarte bine ce părere are Guvernul ungar în această chestiune".
Kelemen Hunor ştia despre demisia premierului Boc
Referitor la demisia lui Emil Boc, preşedintele UDMR a precizat că "Fostul premier a informat din timp UDMR asupra intenţiei sale de a demisiona".
Kelemen Hunor a mai spus că UDMR a sprijinit ideea organizării alegerilor anticipate, deoarece la început a crezut că şi principalul partid de guvernământ, Partidul Democrat Liberal, condus de Emil Boc, doreşte acest lucru, însă în final democrat-liberalii nu au fost de acord cu acest scenariu, care nu a fost susţinut nici de preşedintele Traian Băsescu.