Judecătorii CCR propun rectificarea unor articole din proiectul de modificare a Constituţiei
Potrivit analizei CCR, care dezbate proiectul de modificare a Constituţiei, mai mult de zece articole sunt neconstituţionale.
Articol de Radio România, 16 Februarie 2014, 08:37
UPDATE Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că 25 de articole şi alineate din proiectul de revizuire a Constituţiei sunt neconstituţionale.
Este posibil ca judecătorii Curţii să recomande menţinerea articolului privitor la desemnarea premierului în forma prevăzută în actuala Constituţie.
Potrivit articolului 103 din actuala Constituţie, "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
Curtea Constituţională a reluat, duminică, dezbaterea proiectului de revizuire a Constituţiei propus de comisia parlamentară special înfiinţată.
Potrivit preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, din analiza de până duminică, a reieşit că mai mult de zece articole din document sunt în contradicţie cu legea fundamentală.
El a precizat că judecătorii intenţionează să propună parlamentului să rescrie anumite articole.
"Nu pot să fac o apreciere de ansamblu asupra lui. Nu este nici mai rău nici mai bun decât alte proiecte. S-a încercat, oamenii s-au străduit, nu e uşor să faci o propunere de modificare a Constituţiei când lucrezi cu foarte mulţi oameni. Este foarte greu, pentru că fiecare are ideile lui, e greu să le concentrezi, să le pui laolaltă", a spus Augustin Zegrean.
Prima reacţie pe această temă vine de la nou înfiinţata USD.
Parlamentarii USD anunţă într-un comunicat de presă că vor vota în comisia specială în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fin indicate de judecătorii CCR.
Ei precizează că pentru USD este esenţial ca proiectul de revizuire a legii fundamentale să întrunească înainte de votul final din parlament toate condiţiile şi stadardele fiomulate de CCR sau de Comisia de la Veneţia.
De altfel, şi vicepreşedintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, Ioan Chelaru, a explicat pentru RRA că toate propunerile CCR vor fi luate în considerare.
"Dacă luni dimineaţă primim decizia Curţii, numai decizia nu şi motivarea ei, sigur că vom face o analiză a textelor care u fost declarate neconstituţionale şi, conform legii, le înlocuim în aşa manieră ca să răspundem cerinţelor Curţii. După ce vom primi şi motivarea, e posibil să mai cizelăm la ele, nu ştim încă. Între timp, vom primi probabil la mijlocuil lunii martie şi raportul Comisiei de la Veneţia, şi cu proiectele modificate, obligatoriu la cererea CCR şi relativ obligatoriu la indicaţiile Comisiei de la Veneţia, vom intra în plenul Parlamentului", a spus Ioan Chelaru.