Iordache: Grațierea și modificarea Codurilor penale nu vizează persoane sau politicieni
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, la finalul consultărilor pe ordonanțele privind grațierea și codurile penale, că actele normative nu se fac pentru politicieni, ci pentru a rezolva politica penală a statului.
Articol de Radiojurnal, 30 Ianuarie 2017, 15:47
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, susţine că va ţine cont de ideile şi propunerile care au rezultat în urma dezbaterii publice de astăzi pe tema actelor normative privind graţierea şi modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.
El a subliniat, la finalul discuţiilor, că forma sub care vor fi promovate aceste iniţiative va fi anunţată numai după finalizarea conţinutului lor.
Florin Iordache a reafirmat că graţierea nu se adresează doar anumitor persoane, nu îi include pe criminali, violatori şi pe cei care acuzaţi de fapte de corupţie, ci vizează îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.
"Actele normative nu se fac pentru politicieni, se fac pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere şi nu am în vedere o anumită persoană. Aşa cum ştiţi, am vizitat şi voi vizita în perioada următoare o serie de penitenciare, fără a viza sau a vizita o anumită persoană. Deci, repet: actele normative nu vizează persoane sau politicieni", a spus Iordache.
Pro si contra
Modificările propuse de ministrul justiţiei au fost criticate de unii dintre participanţii la dezbaterea publică.
"Modificările aduse, atât maniera în care s-a gândit graţierea, cât şi modificarea legislaţiei penale merg mult dincolo de aceste justificări, reconfigurează, practic, politica penală în domeniul infracţiunilor de serviciu, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi acest lucru este inacceptabil să se întâmple prin ordonanţă de urgenţă. Practic, doi oameni, dl ministru şi consilierea sa, au reconfigurat politica penală într-un domeniu /.../".
După cum transmite redactorul RRA, Andrei Şerban, în sală au fost şi oameni care au susţinut că este nevoie de o lege a graţierii, din cauza aglomeraţiei din penitenciare şi a condiţiilor care nu respectă drepturile celor care execută o pedeapsă cu privare de libertate.