Instanţa respinge excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Fenechiu
Avocaţii lui Relu Fenechiu susţin că rechizitoriul întocmit de DNA se fundamentează în principal pe un raport al Gărzii Financiare din 21 iunie 2010, pe care instanţa l-a considerat ca mijloc de probă, dar a respins alte probe solicitate de apărare.
Articol de Mădălina Verman, 17 Iulie 2013, 11:42
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins solicitarea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, de a trimite dosarul "Transformatorul" în care a fost condamnat la 5 ani de înschisoare, la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra unor excepţii ridicate în cadrul procesului.
Relu Fenechiu a declarat că a formulat această cerere pentru a beneficia de o judecată corectă.
"E o chestiune care ar fi un semnal că se doreşte, într-adevăr, o judecată dreaptă. E important să existe o expertiză corectă în orice proces. Fiecare cetăţean român, conform Constituţiei, are dreptul la apărare. Am găsit facturi prin care transformatoarele, care se susţin a fi rămase în stocul SISE sunt, de fapt, vândute de către aceştia şi în valoarea facturată a fost introdusă şi manoperă şi alte servicii, deci s-a obţinut şi profit, paradoxal", a spus Fenechiu.
Excepţia de neconstituţionalitate se referă la art. 90, art. 214 din Codul de procedură penală şi art.4 din OUG 91/2003, care ar intra, în opinia lor, în contradicţie cu art. 21 alin.3 din Constituţia României, privind dreptul părţilor la un proces echitabil şi art. 124 alin.2 şi alin.3 privind dreptul părţilor la un proces echitabil.
În esenţă, avocaţii lui Relu Fenechiu susţin că rechizitoriul întocmit de DNA se fundamentează în principal pe un raport al Gărzii Financiare din 21 iunie 2010, pe care instanţa l-a considerat ca mijloc de probă, dar a respins alte probe solicitate de apărare.
Avocaţii mai arată că instanţa de fond le-a respins la termenul din 12 iunie 2013 efectuarea unei expertize tehnice şi a uneia financiar-contabile, pe motiv că nu sunt utile cauzei.
Fenechiu ia în calcul sesizarea CEDO
Fostul ministru susţine că ia în calcul depunerea unei plângeri la CEDO, dacă nu îi vor fi respectate drepturile în cadrul procesului.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, vineri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ''Transformatorul'' la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Ministrul Transporturilor este acuzat că a cumpărat transformatoare vechi pe care le-a vopsit şi revîndut către Electrica Moldova.
Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fratele său, Lucian Fenechiu.
În acelaşi dosar, Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004 a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.
Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi cinci ani pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi.
Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a fost condamnat la 7 ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.
Decizia nu este definitivă.