Înregistrarea audio-video de către Poliţie, neconstituţională
Noile sisteme de supraveghere audio-video şi constatare a abaterilor rutiere pe care Poliţia Rutieră intenţionează să le folosească "sunt neconstituţionale".
Articol de Radio România, 31 Decembrie 2011, 11:28
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, susţine că folosirea de către Poliţia Rutieră a noilor sisteme de înregistrare audio-video ar fi neconstituţională.
El a declarat la Radio România Actualităţi, că instituţia pe care o conduce va analiza acest caz imediat după Anul Nou.
"Există o lege din 2001 care nu permite aşa ceva decât cu acordul acelei persoane, dar mai există şi o posbilitate: dacă acele camere sau acele posibilităţi sunt reglementate legal. Dacă sunt prevăzute în lege, nu-i nici o problemă. Nu sunt prevăzute nicăieri. Măsurile sunt ilegale şi neconstituţionale. Ne vom sesiza imediat după Anul Nou despre această treabă şi vom face nu o simplă adresă, ci un raport special pe tema aceasta", a a spus Gheorghe Iancu.
Poliţia Rutieră a montat pe mai multe autospeciale sisteme de supraveghere audio-video şi constatare a abaterilor rutiere.
Poliţia are la dispoziţie zece sisteme de supraveghere audio-video şi constatare a abaterilor rutiere, acestea fiind repartizate în judeţele Argeş, Vâlcea, Dolj, Sibiu, Hunedoara şi Arad, precum şi la Secţia de Poliţie Autostrăzi
Prin intermediul unui microfon pe care poliţiştii îl vor purta asupra lor vor fi înregistrate convorbirile în exterior până la o distanţă de 300 de metri faţă de autospecială.
Iniţiatorii susţin că sistemul va permite constatarea abaterilor la regimul circulaţiei rutiere, mai puţin cele de la viteză, inclusiv la cercetarea la faţa locului în cazul accidentelor de circulaţie.