Inflaţia a crescut peste ţinta convenită
BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie, de la 3,2, la 5,1%.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Noiembrie 2012, 14:07
Banca Naţională a României estimează, pentru anul acesta, o inflaţie de 5,1%, cu mult peste ţinta de 3%.
Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că BNR a revizuit, cu aproape două procente, prognoza de inflaţie pe acest an, de la 3,2, la 5,1%.
Conform Raporturlui asupra inflaţiei, prezentat miercuri, creşterea ratei anuale a inflaţiei se datorează creşterii preţurilor, în special, la produsele alimentare.
"Un rol deosebit de nefavorabil pentru rata inflaţiei anuale a fost din partea preţurilor volatile: legume, fructe, ouă. Un alt factor care a contribuit la ieşirea inflaţiei, din banda de variaţie, este deprecierea, din lunile de vară, a leului, în termeni nominali, faţă de euro şi faţă de dolar. Am mai avut în plus ajustări ale unor preţuri administrate la energia electrică, la gaze naturale, la servicii comunale şi un teren de relativ ascendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului", a spus Isărescu.
Acesta a adăugat că unul dintre riscurile ca şi această prognoză a ratei inflaţiei să fie depăşită sunt alegerile programate în decembrie, care ar putea amplifica celelalte riscuri pe termen mediu.
De altfel, BNR a majorat şi prognoza de inflaţie pentru anul viitor, de la 3, la 3,5%.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
În septembrie, preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente şi a produselor nealimentare cu 0,62%.
Isărescu, pesimist în privinţa creşterii economice
Banca Naţională a României nu este optimistă privind creşterea economică, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
"Nu suntem optimişti privind creşterea economică. Un prim lucru care este important, l-am repetat, în repet şi îl voi mai repeta cât timp stau eu pe scaun: ţara nu are cum să se dezvolte fără investiţii. A miza pe acumulări interne prin dobânzi mai înalte sau pe alte căi nu este o opţiune pe care trebuie să o dau la o parte. În definitiv acumularea internă a crescut, de pe la 18-19% spre 25%. Suntem deja în grupa ţărilor care fac economisiri. Aşa se explică şi faptul că avem un deficit de cont curent mult mai mic", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a avertizat că dacă România nu atrage fonduri europene, să nu mai vorbim despre creştere economică.