Împreună România şi Bulgaria îşi pot apăra mai bine interesele
Bulgaria şi România îşi pot apăra mai bine interesele la Bruxelles, atâta vreme cât acţionează împreună - este concluzia şedinţei comune a guvernelor celor două state, care s-a desfăşurat vineri la Craiova.
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Aprilie 2015, 18:25
România şi Bulgaria au în lucru împreună proiecte foarte importante în diverse domenii, proiecte ce trebuie intensificate - a subliniat premierul Victor Ponta, la finalul şedinţei de guvern româno-bulgare de la Craiova.
"Vom fi mai puternici şi mai respectaţi de către toţi partenerii noştri, dacă suntem împreună aşa cum suntem azi. Împreună am intrat în NATO, împreună am intrat în Uniunea Europeană, împreună vom intra în Schengen, împreună vom dezvolta toate proiectele şi din planul Juncker şi proiectele finanţate din fonduri structurale şi împreună vom arăta şi pentru Serbia şi pentru celelalte ţări din regiune care este modelul de urmat", a spus Victor Ponta.
Şi premierul Bulgariei, Boiko Borisov, crede, că împreună cele două ţări vecine îşi pot promova mult mai puternic interesele, obiectivele, atât în regiune, cât şi la Bruxelles.
Pe lângă proiectele comune, în domeniul energiei şi infrastructurii, Boiko Borisov a pledat pentru o extindere a cooperării şi în alte planuri.
"Am semnat înţelegeri pentru lupta împotriva contrabandei, traficului de persoane. Simiţim sprijinul României în cadrul Frontex, pentru că, acum, toată tensiunea va veni pe graniţele Bulgariei, după ce am simţit ce se întâmplă în Marea Mediterană, aşa că îndem miniştrii şi din Bulgaria şi din România cu eforturi comune să apere graniţa noastră comună", a afimat Borisov.
În cursul dimineţii, tot la Craiova, premierii României, Bulgariei şi Serbiei au participat la o reuniune, în care au fost implicate interesele strategice şi economice comune, pe care le au cele trei state, aminteşte redactorul RRA.
La aceea întâlnire, Victor Ponta declara că România, Bulgaria şi Serbia pot forma grupul de la Craiova, pe modelul grupului de la Vişegrad, pentru a-şi promova mai bine poziţiile în plan european, dar şi proiectele regionale.
"Bulgaria, Serbia şi România trebuie să fie mai coordonate şi mai unite ca până acum în toate demersurile pe care le facem pe plan european. Avem un exemplu de succes al altor ţări vecine din Europa - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - care reunite în grupul de la Vişegrad au fost foarte eficiente şi sunt în continuare foarte eficiente în promovarea intereselor lor regionale", susţinea premierul Ponta.