Impozitul minim a crescut numărul şomerilor
Guvernul a anunţat că, de la 1 octombrie, renunţă la impozitul minim care a lovit direct în întreprinderile mici şi mijlocii.
Articol de Alina Darie, 05 Octombrie 2010, 11:04
Renunţarea de către Guvern la impozitul minim se dovedeşte o acţiune tardivă pentru multe afaceri mici şi mijlocii, iar analiştii estimează că în ultimii doi ani peste 200.000 de firme au fost închise.
Obligaţia de a plăti în plus sume cuprinse între cel puţin 2.200 de lei şi 43.000 de lei a fost peste puterea financiară a multor patroni, de multe ori fiind vorba de afaceri mici, de familie.
Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cele mai multe firme care şi-au încetat activitatea sunt din Bucureşti, Cluj şi Prahova.
Situaţia e şi mai grea pentru judeţele mai puţin dezvoltate, cu o rată mare a şomajului, aşa cum este cazul Vasluiului. În cei doi ani de aplicare a impozitului minim, peste 5.000 de firme din acest judeţ au falimentat.
Un bilanţ realizat de către Asociaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Vaslui a arătat că în ultimii doi ani aproape 5.000 de firme au fost falimentate, iar mii de oameni au rămas fără un loc de muncă.
Renunţarea la impozitul minim, "o gură de oxigen"
Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, crede că eliminarea impozitului forfetar ar reprezenta o gură de oxigen pentru întreaga economie, inclusiv pentru judeţul Vaslui, considerat de drept unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară.
"Noi, Asociaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, încă de acum doi an ne-am impus punctul de vedere în ceea ce priveşte acest impozit forfetar. Am preliminat din capul locului că acest impozit forfetar va secera foarte multe societăţi comerciale din rândul întreprinderilor mici şi mijlocii. Ne-a depăşit în schimb imaginaţia noastră, acest impozit a secerat mult mai multe societăţi comerciale. Dacă numai la nivelul judeţului Vaslui se înregistrează 4.000-5.000 de societăţi comerciale care şi-au închis activitatea sau şi-au suspendat activitatea, ceea ce se discută acum, după doi ani de zile, când se elimină acest impozit forfetar, ar fi, a fost întotdeauna şi este o mare necesitate. Sperăm să fie adevărată această măsură pe care guvernul intenţionează s-o ia. A fost un dezastru, la nivel de ţară s-au înregistrat peste 300.000 de societăţi comerciale care şi-au încetat activitatea. Sperăm să fie adevărat, pentru a fi un început în ceea ce înseamnă redresarea economică a societăţilor comerciale şi oxigenul de care au nevoie pentru a rezista pe mai departe", a spus Ovidiu Copacinschi.
Impozitul minim a crescut numărul şomerilor
Ovidiu Copacinschi susţine că aproape 10.000 de oameni au devenit şomeri, în urma introducerii impozitului minim.
"Dacă facem o socoteală simplă, că o societate comercială nu poate funcţiona fără cel puţin un om şi dacă luăm o medie de doar doi-trei oameni la un număr de 3.000-4.000 de societăţi comerciale, înseamnă circa 10.000 de oameni care şi-au pierdut locul de muncă şi care au devenit din salariaţi şomeri, deci au întins mâna către ajutoarele de stat. Toţi aceşti oameni plăteau impozite, deci bugetele locale şi bugetul consolidat erau alimentate inclusiv de aceşti oameni, care acum au întins mâna şi cer ajutor de stat. Ne punem întrebarea: cui a folosit această măsură?", a spus Ovidiu Copacinschi.
Guvernul renunţă de la 1 octombrie la impozitul minim
Companiile vor plăti timp de trei luni, începând cu 1 octombrie doar impozit pe profit, pentru că începând cu 1 ianuarie 2011 impozitul minim va fi înlocuit cu un alt tip de impozit, pentru firmele care aparţin zonei economice afectate cel mai grav de fenomenul evaziunii fiscale.
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că, în timp ce toate firmele trebuie să-şi achite, până pe 25 octombrie, impozitul minim aferent trimestrului III al acestui an, pentru cel de-al patrulea trimestru, agenţii economici vor plăti, de această dată, impozit pe profit, având ca dată limită - 25 februarie 2011.