Guvernul renunţă de la 1 octombrie la impozitul minim
“Impozitul minim nu va mai fi plătit începând cu 1 octombrie 2010, iar de la această dată agenţii economici vor plăti impozit pe profit după regula generală”, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, primul-ministru Emil Boc.
Articol de Petruţa Obrejan, 30 Septembrie 2010, 01:00
Companiile vor plăti timp de trei luni, începând cu 1 octombrie doar impozit pe profit, pentru că începând cu 1 ianuarie 2011 impozitul minim va fi înlocuit cu un alt tip de impozit, pentru firmele care aparţin zonei economice afectate cel mai grav de fenomenul evaziunii fiscale.
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că, în timp ce toate firmele trebuie să-şi achite, până pe 25 octombrie, impozitul minim aferent trimestrului III al acestui an, pentru cel de-al patrulea trimestru, agenţii economici vor plăti, de această dată, impozit pe profit, având ca dată limită - 25 februarie 2011.
El a mai spus că are la dispoziţie o lună pentru a prezenta în Guvern o variantă definitivă de impozit forfetar, întrucât de la începutul anului viitor impozitul va fi direcţionat spre acele domenii de activitate cu risc mare de evaziune fiscală.
Am fost mandatat de catre Guvern ca intr-o luna sa venim cu o varianta de impozit forfetar. Am discutat si cu Comisia Europeana, si cu FMI despre decizia luata astazi si masurile pe care urmeaza sa le luam incepand cu 1 ianuarie. O sa definitivam acest lucru impreuna cu FMI si CE pentru ca vor veni in misiune in luna octombrie", a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, ministrul Gheorghe Ialomiţianu.
În opinia sa, impactul eliminării impozitului minim pentru anul în curs nu poate fi deocamdată estimat, întrucât impozitul aferent trimestrului IV al anului 2010 se plateste abia in 25 februarie, însă impactul asupra veniturilor la bugetul pe 2011 s-ar putea ridica la un miliard lei.
Eliminarea impozitului minim in aceasta toamna a fost anuntata inca din luna iulie de premierul Emil Boc.El preciza la acel moment că, primul punct al programului de susţinere economică începe cu eliminarea impozitului minim.
"Aşa cum precizasem de mai multe ori, impozitul minim a fost conceput pentru un obiectiv concret, şi-a îndeplinit acel obiectiv, astfel încât acum impozitul minim poate fi eliminat".
La rândul său, fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vladescu declara în luna august, că Guvernul va elimina la 1 octombrie impozitul minim, care de la inceputul anului viitor ar putea fi înlocuit cu impozitul forfetar.
Impozitul minim a fost introdus în luna mai 2009 cu scopul de a diminua evaziunea fiscală, dar a dus la desfinţarea a peste 100.000 de firme. El a presupus plata anuală în funcţie de cifra de afaceri realizată de companie în anul anterior.