Guvernul reglementează piața jocurilor de noroc
Executivul a luat unele măsuri pentru o mai bună administrare a domeniului jocurilor de noroc.
Articol de Alin Şerbănescu, 07 Octombrie 2015, 18:13
Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri care vor permite o mai buna administrare a domeniului jocurilor de noroc, o aliniere la recomandarile UE si la practicile internationale aplicabile pietei specifice.
Prin masurile cuprinse în acest act normativ, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc va deveni autoritate cu un grad de independenta ridicat de reglementare si coordonator unic al jocurilor de noroc din România, se arata intr-un comunicat de presa.
Ordonanta stabileste competenta Oficiului National pentru Jocuri de Noroc de a administra monopolul de stat din domeniul jocurilor de noroc.
În acest sens, Oficiul va prelua în coordonare Compania Nationala Loteria Româna SA, ceea ce va crea premisele unei îmbunatatiri a functionarii acesteia, ca urmare a experientei acumulate de Oficiu in acest domeniu.
Modificarile vor permite o administrare transparenta a Companiei Nationale Loteria Româna SA, conform principiilor piatei concurentiale, o mai buna previzionare si colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conforma a dreptului de exclusivitate al statului în domeniul jocurilor de noroc.
Prin trecerea CN Loteria Româna S.A. din coordonarea Ministerului Finantelor Publice în cea a Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, se va crea o singura structura specializata, care sa gestioneze unitar si concurential monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta.
Pentru o perioada tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astazi, va exista posibilitatea gestionarii exclusivitatii în domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Româna S.A. de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, în domeniul jocurilor de noroc.
De asemenea, C.N. Loteria Româna S.A. se va reorganiza conform principiilor de guvernanta corporativa, sens în care se va institui într-o perioada de doi ani, dupa evaluarea si analizarea activitatii companiei, o conducere corporativa de tip dualist, recrutata conform prevederilor legale în vigoare, cu stabilirea unor criterii de performanta si alegerea celor mai bune solutii pentru exploatarea exclusivitatii de care dispune, precum a si celorlalte produse si servicii existente în piata concurentiala.
Masurile prevazute în Ordonanta de Urgenta vor permite o eficientizare a activitatii si vor genera o crestere a veniturilor la bugetul de stat, se mai arata in comunicatul remis de Biroul de Presa al Guvernului.