Guvernul promite susţinerea activităţii economice
Menţinerea neimpozitării profitului reinvestit, salariul minim pe economie , sprijinirea tinerilor întreprinzători sunt măsurile la care în prezent se lucrează pentru susţinerea sectorului economic.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 August 2010, 17:31
Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă , la inaugurarea centurii ocolitoare a Lugojului, că Guvernul va promova, în septembrie, o serie de măsuri pentru susţinerea activităţii economice, printre care şi menţinerea neimpozitării profitului reinvestit.
El a adăugat că, în prezent, se lucrează la mai multe acte normative, care vor fi dezbătute cu parlamentarii la Ministerul Finanţelor.
În ceea ce priveşte modificarea salariului minim pe economie, primul ministru a afirmat că Executivul se află în negociere cu sindicatele şi patronatele, iar o decizie în acest sens va fi luată în perioada următoare.
"În septembrie vom promova măsuri care vor susţine activitatea economică. Printre ele, menţinerea neimpozitării profitului reinvestit, dar şi legea care vizează sprijinirea tinerilor întreprinzători, care vor beneficia de un suport suplimentar din partea statului, modificarea plafoanelor de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, coborârea acestora. Adică firmele care angajează şomeri şi care aduc investiţii pot beneficia de ajutoare de stat, dar cu un plafon mai jos decât în momentul de faţă", a afirmat premierul.
În privinţa modificării salariului minim pe economie, o decizie urmează să fie luată în perioada următoare.
"Suntem în plină fază de negociere cu sindicatele şi patronatele şi în perioada următoare vom lua o decizie şi salariul minim va fi stabilit prin hotărâre de Guvern", a conchis Boc.
O nouă lege a salarizării?
Guvernul pregăteşte pentru toamnă o nouă lege a salarizării. După reducerea veniturilor bugetarilor cu 25 la sută, executivul consideră necesară regândirea grilelor de salarizare.
Vineri au avut loc discuţii pe această temă cu liderii de sindicat, în care autorităţile au prezentat principiile pe care le au în vedere.
Un subiect de dispută l-a constituit nivelul salariului minim. Dacă executivul propune creşterea acestuia cu 40 de lei, până la suma de 640 RON, sindicatele solicită în schimb cel puţin 750 de lei.
În privinţa revenirii la veniturile de dinainte de reducere, liderii sindicali cred că, pe termen scurt, nu vor putea fi ajustate decât salariile mai mici.