Guvernul, preocupat de un eventual pericol radioactiv
Premierul Emil Boc a declarat, marți, că raportul care indică existența iodului radioactiv în apa de ploaie și laptele de oaie va fi analizat în ședința de miercuri a Guvernului.
Articol de Angela Bârgoan, 12 Aprilie 2011, 18:26
Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleră ”Horia Hulubei” au semnalat, marți, prezenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie în zona Slănic Prahova.
Primul ministru a anunțat că a cerut toate datele necesare din partea instituţiilor de resort, iar concluziile studiului vor fi discutate împreună cu ceilalți miniștri.
"Situaţia va fi analizată de Guvern în şedinţa de miercuri, trebuie trimise toate datele de către instituţiile de resort", a anunțat premierul.
Ministrul Agriculturii spune că e posibil ca iodul din lapte să nu fie radioactiv
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat că vor fi refăcute anumite analize deoarece există posibilitatea ca iodul care a fost găsit în lapte să nu fie neapărat radioactiv.
"Întotdeauna se refac probele, mai ales cele de sensibilitate mare, ar fi o foarte mare greşeală să nu se refacă. Întotdeauna un rezultat obţinut trebuie repetat prin analize", a spus Valeriu Tabără.
Ministrul a declarat că este posibil ca în lapte să existe anumite urme de iod, deoarece acesta este folosit ca dezinfectant la vacile cu lapte şi alte animale.
Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marți, că nivelul de iod radioactiv măsurat recent nu reprezintă un pericol pentru populaţie.
Specialiştii sunt optimişti
Directorul Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele, Nicolae Zamfir, a explicat că nivelul de radioactivitate măsurat în ultima perioadă de cercetătorii de la acest insitut nu reprezintă un pericol pentru populaţie
”Un grup de cercetători de la noi, pentru că avem un laborator în salina de la Slănic, unde radioactivitatea naturală la câteva sute de metri adâncime este mult mai mică şi se pot detecta urme foarte mici de radioactivitate, au făcut aceste măsurători în probe de apă şi de lapte şi au detectat acolo urme de radioactivitate. Aceste produşi de radioactivitate sunt extrem de mici încât nu implică absolut niciun pericol pentru populaţie. Dacă se întâmplă un incident major, explozia depozitului de combustibil nuclear uzat, atunci, sigur, că se va împrăştia în atmosferă o cantitate mult mai mare de radioactivitate şi mai devreme sau mai târziu se va detecta implicit şi la noi”, a declarat Nicolae Zamfir.
Nicolae Zamfir atrage atenţia, însă, asupra faptului că o posibilă explozie a depozitului de combustibil nuclear uzat de la Centrala de la Fukushima ar determina o creştere a radioactivităţii şi în ţara noastră.