Guvernul Ponta se întruneşte în prima şedinţă după remaniere
Guvernul Victor Ponta remaniat ia în discuţie actualizarea listelor electorale după care s-a desfăşurat referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Articol de Radio România, 07 August 2012, 09:20
Noua echipă a Guvernului Ponta, remaniat la trei luni de la învestire, se reuneşte în şedinţă, pentru a aproba procedura prin care vor fi actualizate listele electorale.
Premierul Victor Ponta a spus că există un colectiv de lucru din care au făcut parte miniştrii demisionari de la interne, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, precum şi Mircea Duşa, noul ministru al administraţiei şi internelor.
Acesta a depus luni seara jurământul la Palatul Cotroceni, alături de cinci din cei şase miniştri propuşi.
Astfel, ministrul delegat pentru adminsitraţie este Radu Stroe, Titus Corlăţean la Externe, Mihai Voicu va fi ministru delegat pentru mediul de afaceri, iar Dan Şova, delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
Şeful executivului a numit-o la Ministerul Justiţiei pe Mona Pivniceru, care nu şi-a preluat încă mandatul, după ce Consiliul Superior al Magistraturii, din care face parte, i-a respins cererea de detaşare.
Victor Ponta speră că acest lucru se va întâmpla în zilele următoare.--fb1
"Am discutat cu doamna judecător Pivniceru, mi-a spus că este de acord să demisioneze din CSM, că vrea să facă pentru justiţie ceea ce, fiind în partea cealaltă a magistraţilor, aştepta întotdeauna de la minister şi cred că în zilele următoare - depinde aici şi de rapiditatea procedurilor, pentru că preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să facă o adresă către CSM pentru detaşare - eu sper că în două, trei, cinci zile să putem finaliza procedura de numire a doamnei Pivniceru în funcţie", a spus Ponta.
Curtea Constituţională solicită Guvernului listele electorale permanente
Curtea Constituţională a revenit, luni, cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Curtea invocă dispoziţiile articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, care prevede că "reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".
Curtea susţine că a fost nevoie de aceste clarificări după interpretările diferite apărute în presă, în care s-a vorbit despre actualizarea listelor de alegători şi nu despre listele electorale permanente actualizate la data desfăşurării referendumului.
Prin urmare, Guvernul va stabili ce procedură urmează în acest caz.
Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele interimar, Crin Antonescu, au dat din nou asigurări că autorităţile se vor conforma deciziilor Curţii Constituţionale.
Traian Băsescu vrea scurtarea termenului de pronunţare a Curţii Constituţionale
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că va cere Curţii Constituţionale scurtarea termenului de pronunţare în ceea ce priveşte validarea referendumului din 29 iulie, imediat ce Guvernul va trimite listele electorale.
"Vă asigur că în momentul în care Guvernul va face acest pas, să pună la dispoziţie listele electorale, mă voi adresa Curţţii Constituţionale cu o cerere de scurtare a termenului dat pentru sedinţa de validare sau invalidare a referendumului. Până atunci sunt ţinut de data de 31 august, când Guvernul are termen sa predea aceste liste", a adăugat Băsescu.